Robna razmjena Hrvatske s članicama Inicijative triju mora u prošloj godini iznosila 33,8 posto

Inicijativa triju mora, Foto: Hina/Vlada RH

Izgradnja i poboljšanje postojećih interkonekcijskih infrastrukturnih veza ključne su stavke snažnog gospodarskog rasta područja srednje Europe, poruka je poslovnog foruma Inicijative triju mora, koja se 6. i 7. rujna održava u Bukureštu, a na kojem sudjeluju i hrvatske tvrtke.

Kako je priopćila Hrvatska gospodarska komora, a prenijela Hina, u okviru tog summita u četvrtak je održan poslovni forum na kojem je sudjelovalo hrvatsko gospodarsko izaslanstvo na čelu s potpredsjednicom HGK za graditeljstvo i promet Mirjanom Čagalj, uz devet tvrtki: Altpro, CIO, INA, Ires ekologija, Končar-Inženjering, LNG Hrvatska, Odašiljači i veze, Plinacro i Lučka uprava Rijeka.

Robna razmjena sa zemljama članicama Inicijative triju mora u 2022. godini iznosila je 33,8 posto ukupne robne razmjene Hrvatske sa svijetom.

Zemlje članice Inicijative sudjeluju u izvozu Hrvatske 35,4 posto, dok u uvozu sudjeluju s 32,9 posto. Turisti iz pet zemalja Inicijative triju mora (Poljske, Slovenije, Austrije, Češke i Mađarske) ostvarili su prethodnih godina gotovo 44 posto noćenja svih stranih turista u Hrvatskoj.

Inicijativa triju mora neformalna je inicijativa koja obuhvaća 12 država članica EU između Jadrana, Baltika i Crnog mora: Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari