Gospodarstvenici Hrvatske i Srbije traže kraće opskrbne lance

Sastanak HGK, Foto: HGK/Pres/foto Rahela

Kraći opskrbni lanci te jačanje suradnje u sektorima trgovine i poljoprivrede između Hrvatske i Srbije imaju golemu ulogu za prosperitete oba gospodarstava, poruka je sa sastanka Hrvatske gospodarske komore i Privredne komore Srbije održanog u Vinkovcima uz predstavnike Vukovarsko-srijemske županije, Carinske uprave i Ministarstva unutarnjih poslova.

“Optimizacija prometa na graničnim prijelazima, posebno kada su u pitanju veterinarski i fitosanitarni pregledi, prioritetno je pitanje za poslovne zajednice dvije zemlje”, pojasnila je uvodno Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet.

Na granici sa Srbijom, dodala je, postoji samo jedna granična kontrolna postaja, i to cestovna na Bajakovu, što opterećuje cestovni promet i rezultira time da su poduzetnici s obje strane granice suočeni s dugim čekanjima.

Razgovaralo se stoga o mogućnosti izgradnje granične kontrolne postaje za željeznički prijevoz. Kao potencijalna lokacija te postaje razmatra se prijelaz Tovarnik – Šid.

A iako su Carinska uprava i MUP pokazali dobru volju i potvrdili je na sastanku, zeleno svjetlo na koncu daje Europska komisija, navodi se u priopćenju HGK.

Izlaznu točku traže pak domaći proizvođači svinjskog mesa jer je u Srbiji još uvijek na snazi zabrana uvoza svinjetine iz cijele Hrvatske zbog afričke svinjske kuge.

“Mađarskoj, koja je bila u sličnoj situaciji kao mi, Srbija je već prije nekog vremena skinula zabranu pod uvjetom da se priloži izjava kako meso ne dolazi iz ugroženog područja. Naši proizvođači apeliraju na donositelje odluka u Republici Srbiji da relaksiraju zabranu i za nas, to jest da se dozvoli uvoz svinjskog mesa iz Hrvatske pod uvjetom da je termički obrađeno. Već ovaj ustupak bi mnogim proizvođačima bio od golemog značaja”, rekao je Josip Zaher, savjetnik predsjednika HGK.

Hrvatska je Srbiji osmi po veličini gospodarski partner

Prema podacima DZS-a za prošlu godinu, ukupna robna razmjena Hrvatske i Srbije u prvih 10 mjeseci iznosila je 1.945 milijuna eura. Od toga je izvoz činio 1.052 milijuna eura dok je uvoz bio 894 milijuna.

Izvoz se tako u odnosu na isto razdoblje prethodne godine smanjio za šest posto, dok se uvoz smanjio za 27 posto.

“Smatramo da je skraćivanje opskrbnih lanaca nužno za ostvarivanje punih potencijala suradnje naše dvije zemlje. Analizirali smo statističke podatke po kojima teretna vozila na ulazu i izlazu iz Srbije u čekanju stvaraju godišnje višemilijunski trošak u eurima. Naglašavam stoga da postoji zajednički interes tvrtki za izgradnju željezničke granične kontrolne postaje”. Naše dvije komore radit će na pronalaženju alternativnih rješenja kako bismo maksimalno unaprijedili gospodarske odnose”, rekao je Nenad Đurđević, savjetnik predsjednika PKS.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari