Nezadovoljni poljoprivrednici izašli na ceste, traže zaustavljanje eutanazije svinja

Pixabay.com
Poljoprivrednici, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Poljoprivrednici nezadovoljni vladinim mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge prosvjeduju u srijedu uz ceste prema graničnim prijelazima Županja-Orašje i Tovarnik-Šid, u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.

Nezadovoljni poljoprivrednici na ceste su izašli traktorima, ali ne blokiraju promet, piše Hina.

“Dajemo Vladi i ministarstvu još malo vremena, a ako i to ne pokaže rezultate postupit ćemo drugačije”, kazao je predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac dodajući kako je “hrvatski seljak na izdisaju i nema više što izgubiti”.

Seljaci, predvođeni nedavno osnovnim Sindikatom zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Branje, traže stavljanje izvan snage naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja i hitno ukidanje zabrane klanja svinja.

Među zahtjevima su i omogućavanje svinjokolja u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, osiguranje redovne mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane dok ne stanu ponovno na noge, te omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama.

Osim u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prosvjedi su predviđeni i u Brodsko-posavskoj županiji na graničnom prijelazu Slavonski Šamac te izlazu na autoput kod Nove Gradiške, u Potnjanima u Osječko-baranjskoj županiji i pred sjedištem Ministarstva poljoprivrede u Gradu Zagrebu.

Ispred Ministarstva poljoprivrede okupilo se desetak građana kao podrška prosvjednicima.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je, prenosi Hina, istaknula da se pri suzbijanju afričke svinjske kuge moraju provoditi strogi propisi te da nema mjesta za ispunjavanje onih zahtjeva koji ne pridonose suzbijanju te bolesti.

“Moramo poštivati propise. U situaciji kada imamo ekonomski tešku bolest koja se lako širi, takve uvjete uzgoja i takvu situaciju u okruženju, osim što moramo poštivati sve propise moramo donositi dodatne odluke kako bismo suzbili bolest i oporavili svinjogojstvo”, rekla je.

Smatra da se na vrijeme reagiralo nakon pojave bolesti i da se to može dokazati.

Kaže da je država do sada uzgajivačima zbog eutanazije svinja isplatila sedam milijuna eura odštete i to prema više od 1.100 zahtjeva, a da je eutanazirano oko 27.000 životinja.

Jedan odgovor

  1. Poljoprivrednike podrzavam. Sta rade svinjogojcima to nije normalno. Ali, unatoc zabranama kazu da ce svinjokolja biti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari