Mjere Vlade RH protiv svinjske kuge daju rezultate

Pixabay.com
Svinjska farma, Foto: Pixabay.com

Trenutna stagnacija broja slučajeva od afričke svinjske kuge (ASK) pokazuje da su mjere Vlade RH temeljene na znanosti i struci te učinkovite, rekao je ovo nakon sastanka s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Na sastanku s predstavnicima HPK, na kojem je sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, razgovarano je i o primjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, produljenju kreditnih linija za poljoprivrednike, pitanju uvoza ukrajinskih žitarica, kao i o daljnjim mjerama za povećanje poljoprivredne proizvodnje i prehrambenu samodostatnost.

Prioritet jeste očuvati tradiciju svinjogojstva, koju Vlada podržava brojnim mjerama, suzbiti bolest, što prije omogućiti trgovinu svježim mesom te vratiti svinjogojstvo na svaki objekt koji će poštivati propise iz područja biosigurnosti. Trenutno ne postoji cjepivo ni lijek za afričku svinjsku kugu, a nepoštivanje znanosti i veterinarske struke ne pridonosi rješenju krize. Vlada RH nastavlja i pružati podršku posjednicima kroz više od 32 milijuna eura vrijedne programe pomoći koji su promptno doneseni“, stoji u priopćenju Vlade RH nakon sastanka.

Predstavnici HPK izrazili su podršku Ministarstvu poljoprivrede u provedbi mjera s ciljem suzbijanja afričke svinjske kuge, kao i zadovoljstvo s programima pomoći posjednicima.

Zatražili su da se uzmu u obzir njihovi zahtjevi te da se zajedno s Vladom i resornim ministarstvom pronađu konstruktivna rješenja uz pomoć struke, bez koje nema pozitivnog ishoda kada je riječ o suzbijanju afričke svinjske kuge, rješavanju pitanja poljoprivrednog zemljišta ili stanja na tržištu žitarica, naglašeno je u priopćenju, te su istakli kako ne stoje iza zahtjeva tzv. Stožera za obranu hrvatskog sela i najavljenih prosvjeda.

Kada je riječ o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, zaključeno je da jedinice lokalne samouprave trebaju, uz pomoć svojih komunalnih redara, detektirati zapuštena privatna zemljišta, a HPK će napraviti prijedlog za tretman dosadašnjih posjednika te organizirati javnu raspravu po pitanju daljnjeg unaprjeđenja zakonodavnog okvira.

“Uzimajući u obzir izniman interes krajnjih primatelja i uspješnost dosadašnje provedbe dogovoreno je kako će se osigurati otvaranje nove kreditne linije za poljoprivrednike kako bi se pomoglo što većem broju poduzetnika u sektorima poljoprivrede i prerade”, kaže se u priopćenju.

Na sastanku je zaključeno kako će se nastaviti daljnji dijalog te će se razmotriti svi zahtjevi HPK i iznaći zajednička rješenja na dobrobit svih poljoprivrednika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari