Poljoprivrednicima isplaćeno 5,9 milijuna eura za eutanazirane svinje

pixabay.com
Novac, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je poljoprivrednicima isplatilo 5,9 milijuna eura kao naknadu za eutanazirane svinje.

“Novac je isplaćen za 934 korisnika u svrhu naknade vrijednosti eutanaziranih životinja, na temelju Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge, odluke o interventnoj mjeri pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske radi ublažavanja posljedica epidemije i nadoknade štete na temelju Zakona o zdravlju životinja”, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva su istakli kako opada broj zaraženih objekata, prenosi Hina.

Podsjetili su da je od 4. studenog u e-savjetovanju Program državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge vrijedan tri milijuna eura.

Proizvođači svinja većih završnih težina ili oni koji spletom okolnosti imaju prerasle svinje u zoni ograničenja, ostvaruju niže cijene od tržišnih primjerenih tehnologiji uzgoja za svinje čija najmanja masa toplog trupa iznosi 120 kilograma.

Zbog navedenih okolnosti, kako se navodi, potrebno je dodijeliti potporu proizvođačima koji su pretrpjeli gubitke uzrokovane mjerama kontrole.

U okviru Programa omogućit će se potpora za nadoknadu gubitka prihoda u iznosu do 1,50 eura po kilogramu žive vage za svinje u produljenom tovu ili one koje su prerasle uobičajene težine iz objekata u zoni ograničenja u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca ove godine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari