Ministarstvo poljoprivrede isplatilo 3,9 milijuna eura uzgajivačima svinja

Pixabay.com
Novac, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je isplatilo novi krug potpora uzgajivačima svinja kojima su životinje eutanazirane zbog afričke svinjske kuge – za 74 uzgajivača svinja isplaćeno je gotovo 562.000 eura, čime je ukupno isplaćeno 3,9 milijuna eura za 633 korisnika u svrhu naknade vrijednosti eutanaziranih svinja.

Temeljem Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge i Odluke o interventnoj mjeri pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge na području Hrvatske radi ublažavanja posljedica epidemije, Ministarstvo poljoprivrede je jučer isplatilo novi krug potpora, navodi se u priopćenju.

Ističu i kako je u pripremi sljedeći krug isplata za novih 270 uzgajivača kojima su uslijed provedbe mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge svinje usmrćene ili su uginule, prenosi Hina.

Iz Ministarstva su u priopćenju izvijestili i kako je ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima jučer u Slavonskom Brodu na temu aktualnog stanja s afričkom svinjskom kugom održala sastanak u nazočnosti župana brodsko-posavskog Danijela Marušića, saborskog zastupnika i predsjednika Županijske skupštine Pere Ćosića, predsjednika Udruge svinjogojaca Brodsko-posavske županije Željka Kucjenića te predstavnika sektora i ovlaštenih veterinara.

“Na sastanku je ministrica Vučković izrazila zahvalnost veterinarskoj struci i odgovornim posjednicima na predanom radu i zalaganju koji su rezultirali zadovoljavajućom epidemiološkom situacijom na području ove županije te najavila novi sastanak po pitanju afričke svinjske kuge i nastavak suradnje sa svim dionicima u suzbijanju ove bolesti”, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju i kako su od prošlog tjedna u e-savjetovanju tri nova programa potpore radi ublažavanja posljedica afričke svinjske kuge, koji su ukupno vrijedni osam milijuna eura.

Riječ je o nacrtima programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge vrijednosti pet milijuna eura, potom potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge vrijednosti dva milijuna eura te nacrtu programa državne potpore za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje i preradu svinjskog mesa na području zone ograničenja vrijednosti milijun eura.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari