USKOK: U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji

pixabay.com
Plin, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta USKOK saopćio je na svojoj web stranici da su uhićenja i hitne dokazne radnje, koje se danas provode, rezultat kriminalističkog istraživanja koje provodi PNUSKOK u koordinaciji s USKOK-om.

“Navedene radnje provode se na području Požeško-slavonske županije, a odnose se na dvije osobe za koje se sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. Budući da jedna osoba u odnosu na koju se provode navedene radnje obnaša dužnost u tijelu sudbene vlasti, od Državnog sudbenog vijeća (DSV) zatraženo je skidanje imuniteta što je DSV i odobrio”, stoji u priopćenju.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, navedeno je u istom priopćenju.

USKOK u HEP-u zbog plina?

Hrt.hr jutros je objavio, pozivajući se na druge izvore i neslužbene informacije, da je “USKOK u HEP-u zbog afere oko plina”, kako bi, navode, prikupili dokumente vezane uz posljednju plinsku aferu kupovine plina po višim te prodaje po nižim cijenama. U Državnom odvjetništvu tu informaciju nisu željeli komentirati, kao ni iz HEP-a.

Hrt.hr je objavio i da je iz Ravnateljstva policije i Uskoka potvrđeno da su uhićeni bivši gradonačelnik Požege, Darko Puljašić, i županijski sudac Predrag Dragičević, koji se sumnjiče za počinjenje koruptivnih kaznenih djela.

Podsjećamo, kako je naš portal ranije pisao, Vlada Hrvatske ukinula je obvezu Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) da kupuje Inin plin proizveden u Hrvatskoj. Vlada RH je Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije donijela u rujnu 2022. godine, a prema njoj Ina sav plin koji proizvodi u Hrvatskoj mora predati HEP-u, i to po cijeni od 41 eura po megavatsatu, što je tada bilo pet puta niže od tržišne cijene.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranim cijenama, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke. Troskot tvrdi da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura.

Tada se oglasio i HEP, a u priopćenju su naveli da HEP nema utjecaj na prodaju, cijenu i izbor kupaca viškova plina preuzetog od Ine koji se zbog popunjenosti skladišta automatski odlažu u transportni sustav, navedeno je tada iz HEP-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari