Plenković: Vlada RH još ne zna tko je trgovao viškovima plina

Hina
Premijer Andrej Plenković, foto: Hina/arhiv

“Vlada RH trenutno nema sliku o tome tko je kupovao viškove domaćeg plina, koji je Hrvatska elektroprivreda (HEP) otkupio od Ine, po kojim cijenama i koji su pritom gubici HEP-a, a te i druge podatke iznijet će nakon temeljite analize”, rekao je premijer Andrej Plenković, na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RH.

“U ovom trenutku još nemamo tu sliku”, dodao je i podsjetio da je od ministra gospodarstva RH zatražio da napravi cjelovitu analizu.

“Radimo temeljitu analizu, prerano je da bismo donijeli bilo kakav sud o tome tko je kupovao plin. Cijela procedura prodaje viškova plina je kompleksna”, rekao je premijer Plenković te dodao: “Vidjet ćemo što kažu HEP, Plinacro, HROTE i HERA (Hrvatska energetska regulatorna agencija)”. Premijer kaže i da je prerano “za bilo kakav kategoričan sud”, jer su procedure trgovanja plinom kompleksne i traže još nekoliko dana analize.

Novinari su, pak, tokom konferencije za medije, upozorili na dvije kontradiktorne informacije: jedna je od HEP-a, koji kaže da je upozoravao Vladu RH i ministarstvo da se viškovi stvaraju, a druga, neslužbena, da je ministarstvo od HEP-a primilo informaciju da oni viškove koriste za proizvodnju struje i prodaju po tržišnoj cijeni.

Na pitanje hoće li smijeniti predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića i upravu HEP-a, odgovorio je kako će “još vidjeti”. “Prerano je govoriti, dobro ćemo sagledati situaciju i kad budemo imali informacije onda ćemo govoriti o daljnjim koracima”, poručio je premijer. Ustvrdio je da je o spornoj trgovini viškovima plina saznao u petak, kad se vratio iz Bruxellesa.

“Zabrinjavajuće je da je došlo do viškova na koje nismo bili upozoreni jasno i na vrijeme. Sad ćemo imati vremena da u miru sve sagledamo. Sve ćemo vam reći kad budemo informirani”, dodao je.

Bez jasnog odgovora ostao je na pitanje kako je moguće da se milijuni gube iz državne firme, a premijera i vladu nitko nije upozorio. Tvrdi ni da ministar gospodarstva Davor Filipović nije znao za slučaj do petka. Na pitanje zašto mu nisu bili preneseni podaci Hrvatskog operatora tržišne energije (HROTE) o dnevnoj trgovini plinom iz kojih se moglo vidjeti na nešto nije u redu, odgovorio je da još nema cjelovitu sliku.

Premijer je rekao i da se Vlada RH, mora baviti morem tema i ovo nije jedina tema.

“Vlada se bavi morem tema, moramo pridavati pozornost svim temama, a ovo je jedna od njih. Velika slika je da je HEP nabavljao plin jeftinije nego što bi ga nabavljao na tržištu, da je taj jeftinije nabavljeni plin prodavao građanima koji ga možda u zimi ne bi imali. Odluke koje smo donijeli u krizi bile su ispravne i svrhovite. Ako je došlo do odstupanja, vidjet ćemo što se i kako dogodilo”, rekao je premijer Plenković.

Oglasio se i PPD

I Prvo plinarsko društvo (PPD) u ovoj je aferi pominjano. Dovodi ih se u vezu sa kupnjom 63 odsto viškova plina. Oni su danas te tvrdnje odbacili.

“PPD-u taj podatak nije poznat, jer će za mjesec lipanj HROTE imati podatke tek 15. srpnja 2023. godine. Podaci kojima mi raspolažemo glase: u lipnju 2023. aktivirano je ukupno 54 958 MWh negativne energije uravnoteženja koja je prodana voditeljima bilančnih skupina na dnevnim aukcijama. Na tim istim aukcijama PPD je u lipnju kupio ukupno 3 702 MWh negativne energije uravnoteženja”, kaže se u priopćenju, koje prenosi Hina. Napominje se kako je PPD već javno priopćio da je od travnja do lipnja 2023. godine kupio ukupno 11 posto ponuđenih količina viškova plina na HROTE-ovim aukcijama energije uravnoteženja. “Što je i zašto dovelo do pojave viškova plina, PPD ne može komentirati”, ističe se.

Podsjećamo, pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari