Vlada RH predlaže model kompenzacije za provjeru nabavnih cijena plina; ukinuta obaveza HEP-a da kupuje plin od INA-e

pixabay.com
Plin, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vlada Hrvatske ukinula je obvezu HEP-a da kupuje domaći plin od Ine, budući da se na tržištu stabilizirala situacija u odnosu na vrijeme kad je donesena uredba koja je to nalagala.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je kako je od 1. travnja ove godine cijena plina za sve hrvatske građane trebala porasti za 156 posto, ali odlukom Vlade RH, u okviru zadnjeg paketa mjera, cijena plina cijelu godinu neće rasti, pa će hrvatski građani imati jednu od najjeftinijih cijena plina u cijeloj EU.

Istaknuo je da su takvom odlukom Vlade RH neki subjekti, na tržištu plina, možda dovedeni u situaciju da su kupovali plin po većoj cijeni u odnosu na ono što je Vlada RH regulirala, rekavši da stoga Vlada RH predlaže model kompenzacije.

Predloženi model kompenzacije odnosi se na to da će Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) provjeravati nabavne cijene plina kod svih poslovnih subjekata koji budu tražili kompenzaciju.
“Ako se utvrdi da je cijena po kojoj su oni nabavljali plin niža od cijene koju smo mi ograničili – neće dobiti ništa, a ako se utvrdi da je cijena po kojoj su oni kupovali plin veća od cijene koju smo mi ograničili HERA će utvrditi koja je to razina, odnosno koji je iznos kompenzacije”, rekao je Filipović.


Ministar je dodao da se sve to radi kako bi energetski sustav i dalje funkcionirao i kako bi hrvatski građani imali jednu od najnižih cijena plina u EU-u. Podsjetio je i da je Vlada RH, prošle godine u rujnu donijela odluku da sav plin koji Ina proizvede – mora prodati HEP-u po reguliranoj cijeni, te da je to napravljeno zato što je u tom trenutku oko 120 tisuća hrvatskih građana ostalo bez plina, od čega polovica živi u Zagrebu. Istaknuo je i da je sav taj plin usmjeren prema građanima i institucijama, kako bi imali sigurnu zimu i plin po pristupačnim cijenama.

“Ukida se obveza da HEP kupuje plin od Ine budući da se na tržištu stabilizirala situacija u odnosu na ono što se događalo prošle godine”, rekao je ministar Filipović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari