HEP više neće morati kupovati plin od Ine

Hina, arhiv
Sjednica Vlade RH / Foto: Hina

Vlada Hrvatske će danas ukinuti obvezu Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) da kupuje Inin plin proizveden u Hrvatskoj, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice Vlade Hrvatske.

Vlada RH je Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije donijela u rujnu 2022. godine, a prema njoj Ina sav plin koji proizvodi u Hrvatskoj mora predati HEP-u, i to po cijeni od 41 eura po megavatsatu, što je tada bilo pet puta niže od tržišne cijene.

“Zbog dovoljne količine plina koji je uskladišten i koji je u sustavu, Vlada RH će obustaviti odluku o obvezi HEP-a da kupuje plin od Ine koji je proizveden u Hrvatskoj, a bio je namijenjen osiguranju dovoljnih količina plina u krizi kada su cijene bile ogromne, kako bi građani imali priuštiv plin”, rekao je Plenković.

“Umjesto tržišnih cijena, zahvaljujući odlukama vlade škole, vrtići, fakulteti, bolnice i domovi za starije, općine, gradovi, županije, vjerske institucije, nevladine organizacije, imali su priuštiv plin koji bi inače bilo vrlo teško platiti”, dodao je premijer Plenković.

Istaknuo je da 120 tisuća kućanstava bila u problemu kada je riječ o opskrbi plinom te da je HEP-ova kupnja plina koji Ina proizvodi u Hrvatskoj omogućila da ti ljudi imaju sigurnu opskrbu.

Najavio je i mehanizam kompenzacije za opskrbljivače u obvezi javne usluge i opskrbljivače trgovce za razliku cijene koje su morali plaćati prilikom kupnje i nabave plina, u odnosu na cijenu koja je regulirana metodologijom koja je prošle godine bila 41, a ove godine 47 eura po megavat-satu.

Podsjećamo, pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranim cijenama, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Troskot tvrdi da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari