Hakom: Prihodi na hrvatskom poštanskom tržištu porasli 8,5 posto

Freepik.com/ rawpixel.com
Pošta, ilustracija, Foto: Freepik.com/ rawpixel.com

U prvom tromjesečju ove godine na hrvatskom tržištu poštanskih usluga ukupno je ostvareno 70,83 milijuna eura prihoda, što je 5,6 milijuna ili 8,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, izvijestio je u ponedjeljak Hakom.

Na rast prihoda najviše je utjecao rast usluga koje su imale neku dodanu vrijednost (ekspresne pošiljke), a kojih je bilo 12,9 posto više nego u prvom tromjesečju 2022. i rezultat su sve većeg korištenja usluga povezanih s e-trgovinom, prenosi agencija Hina.

Istodobno je ukupan broj poštanskih usluga za 0,5 posto manji nego u prvom tromjesečju prošle godine i 1,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje te je, unatoč smanjenju, vidljivo kako je taj trend ipak usporen, navodi se u priopćenju Hakoma.

Jedan od važnih razloga je nastavak rasta broja paketa, bez obzira na smanjenje broja pismovnih pošiljaka, jer je paketa bilo 5,5 posto više nego u prvom tromjesečju 2022.

Kretanje međunarodnog poštanskog prometa unatrag nekoliko tromjesečja pokazuje kako, nakon poremećaja prethodnih godina, dolazi do normalizacije. Tako je u prvom tromjesečju 2023. ostvareno 18,5 posto više usluga nego u istom razdoblju prethodne godine.

Na kraju prvog tromjesečja ove godine poštanske usluge pružala su 22 davatelja, dva manje nego krajem 2023. HP-Hrvatska pošta d.d. najveći je davatelj, s udjelom od 88 posto po broju ostvarenih usluga i 59,7 posto prema ukupnim prihodima tržišta.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari