HEP: Nemamo utjecaj na prodaju viškova plina

Pixabay.com

Hrvatska elektroprivreda (HEP) nema utjecaj na prodaju, cijenu i izbor kupaca viškova plina preuzetog od Ine koji se zbog popunjenosti skladišta automatski odlažu u transportni sustav, navode iz HEP-a na upit Hine. HEP podsjeća da je Vlada donijela Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije iz rujna 2022., prema kojoj Ina sav plin koji proizvodi u Hrvatskoj mora predati HEP-u i to po cijeni od 41 eura po megavatsatu, što je tada bilo pet puta niže od tržišne cijene.

Kako u ožujku ove godine još uvijek nije došlo do osjetnog smirivanja energetske krize, donesena je nova uredba, koja vrijedi za razdoblje od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024. godine, podsjeća HEP. Ističe da je na temelju nove uredbe HEP nastavio od Ine preuzimati prirodni plin koji se proizvodi u Hrvatskoj, a cijena plina koju HEP preuzima od Ine je regulirana i utvrđuje je HERA.

Preuzetim plinom HEP može raspolagati isključivo u svrhe propisane uredbom, što znači da ga ne smije koristiti i ne koristi ga u druge svrhe, niti za vlastite potrebe, niti za prodaju na tržištu. Kako je podzemno skladište plina popunjeno, viškovi plina preuzetog od Ine automatski se odlažu u transportni sustav. Tim plinom upravljaju operator transportnog sustava i HROTE. HEP nema utjecaja na takvu prodaju plina, niti na cijenu plina niti na izbor kupaca, ističu u HEP-u, objavila je Hina.

Dodaju da očekuju daljnje smjernice resornog ministarstva. Da ne trguje plinom, ne prodaje ga i nije nadležan za trgovačke transakcije, u utorak je priopćio i Plinacro, operator hrvatskoga plinskog transportnog sustava.

Podsjećamo, pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Troskot tvrdi da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura. Informacije po kojima je HEP samo u lipnju na viškovima plina izgubio 10 milijuna eura u Saboru su u utorak u oporbenim redovima dočekali s kritikom, ali i traženjem odgovornosti i to ne čelnika HEP-a i Ministarstva gospodarstva nego premijera Andreja Plenkovića.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da je od ministra gospodarstva zatražio da vidi o čemu se radi te da sukladno tome očekuje prijedlog, prenosi Hina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari