Samsung očekuje porast dobiti u prvom tromjesečju za 931 posto iz samo jednog razloga

Samsung prodavnice, Foto: Samsung PR

Samsung Electronics je u petak objavio da očekuje povećanje operativne dobiti od čak 931 posto u prvom tromjesečju, zbog ‘oporavka cijena čipova’.

Operativna dobit u tromjesečju siječanj-ožujak prema prvim procjenama je porasla na 6,6 trilijuna korejskih wona (4,89 milijardi dolara), što je 931 posto više nego prije godinu dana, objavljeno je u priopćenju tvrtke.

Dobit u prvom tromjesečju 2023. iznosila je 0,64 trilijuna wona. Smjernice dobiti za prvo tromjesečje 2024. premašile su tako procjene analitičara, primjerice LSEG-a (pružatelja podataka i globalne infrastrukture financijskih tržišta) od 5,24 trilijuna wona.

Prodaja čipova je skočila, a očekuju se i novi proizvodi s većom memorijom zbog proizvodnje vođene umjetnom inteligencijom. Prihodi u prvom tromjesečju prema prvim procjenama su porasli 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine na 71 trilijun wona, navodi tvrtka u preliminarnoj izjavi o zaradi.

Godina preokreta

Samsung je najveći svjetski proizvođač dinamičkih memorijskih čipova s izravnim pristupom, koji se nalaze u potrošačkim uređajima kao što su pametni telefoni i računala.

Cijene memorijskih čipova drastično su pale prošle godine, zbog viška zaliha nakon pandemije Covida i slabe potražnje za krajnjim proizvodima poput pametnih telefona i prijenosnih računala. Proizvođači pametnih telefona i osobnih računala mjesecima su se zato suzdržavali od kupnje novih memorijskih čipova, trošeći zalihe u strahu od ekonomske krize. 

No u ovoj godini se dogodio preokret, a prodaja čipova je skočila i zbog sve većeg korištenja umjetne inteligencije u svim granama gospodarstva.

Očekuje se da će Samsung Electronics objaviti detaljnije izvješće od prihoda kasnije ovog mjeseca.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari