Operativna dobit Samsunga pala za 78 posto zbog posustale potražnje za čipovima

Foto: Pixabay.com

Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics preliminarno je u srijedu izvijestio o oštrom padu prihoda i dobiti u trećem tromjesečju zbog posustale potražnje za čipovima.

U razdoblju od srpnja do rujna Samsungova operativna dobit pala je za 78 posto, na 1,79 milijardi dolara, pokazali su preliminarni izračuni koje prenosi Hina.

Prihod je potonuo 13 posto, procijenio je najveći svjetski proizvođač čipova i mobitela.

Cijene memorijskih čipova polako se oporavljaju, ali Samsungovi su troškovi porasli zbog nepovoljnog omjera proizvodnje, tumače analitičari.

Usporavanje gospodarskog rasta i podignute kamatne stope zakočili su potražnju za elektroničkim uređajima i ostalim potrošačkim proizvodima, prisilivši proizvođače čipova da smanje proizvodnju kako bi zaustavili pad cijena.

Proizvođači pametnih telefona i osobnih računala mjesecima su se suzdržavali od kupnje novih memorijskih čipova, trošeći zalihe u strahu od ekonomske krize. Zalihe su sada dovoljno niske da se očekuje oporavak potražnje početkom 2024., smatraju analitičari.

Svijetla je točka u Samsungovom poslovanju snažna potražnja za memorijskim čipovima koji se koriste u umjetnoj inteligenciji, ali kompanija kaska u razvoju za domaćim konkurentom SK Hynixom i tek treba privući velike klijente, poput Nvidije, objašnjavaju.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari