ASML: Računamo na kinesku potražnju za čipovima

pixabay.com
Nizozemska, arhiv Foto: Pixabay.com

Nizozemski proizvođač opreme za proizvodnju čipova ASML izvijestio je o dvoznamenkastom rastu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju i poboljšao prognozu za 2023. godine, računajući na kinesku potražnju.

Neto dobit je, kako prenosi Hina, za 35 posto u odnosu na drugo prošlogodišnje tromjesečje, dosegnuvši 1,9 milijardi eura. Prihodi su uvećani za 28 posto, na 6,9 milijardi eura, pokazalo je poslovno izvješće najveće europske tehnološke tvrtke po tržišnoj vrijednosti.

Glavni izvršni direktor Peter Wennink podigao je prognozu rasta prihoda u cijeloj godini na 30 posto. Do sada su očekivali da će porasti za 25 posto. Prognoza je poboljšana dijelom zbog kontinuirano velike potražnje kineskih kupaca, koji nakon postrožene kontrole izvoza mogu kupiti samo nešto stariju opremu.

“Naši kupci u različitim tržišnim segmentima trenutačno su oprezniji zbog stalne makroekonomske neizvjesnosti i očekuju da će oporavak kasniti”, rekao je Wennik, te dodao da nerealizirane narudžbe od čak oko 38 milijardi eura predstavljaju dobar temelj za prevladavanje kratkoročne neizvjesnosti.

ASML dominira tržištem litografskih strojeva koji koštaju i do 200 milijuna dolara, a koriste lasere, leće i zrcala za proizvodnju sićušnog sklopa čipova. Opskrbljuju gotovo sve proizvođače računalnih čipova i širi proizvodnju kako bi uhvatio korak s potražnjom.

Proizvođači najnaprednijih čipova koji koriste ASML-ove sustave bazirane na ekstremnoj ultraljubičastoj (EUV) litografiji produljuju rokove isporuke. Tvrtke kao što su TSMC, Samsung i Intel šire proizvodnju, ali njihovi novi proizvodni pogoni još ne mogu koristiti EUV strojeve, prenosi Hina. Nasuprot tome, proizvođači koji koriste ASML-ov sustav duboke ultraljubičaste litografije (DUV) za proizvodnju malo ‘starijih’ čipova još kupuju sve što im se može isporučiti.

“Naši kupci iz Kine kažu: rado ćemo uzeti strojeve koje drugi ne žele”, rekao je Wennink.
Iako ASML u Kinu nije ni izvozio EUV strojeve, azijski div i dalje je njegovo ključno tržište.

Wennink je ponovio kako ne očekuje da će nizozemski propisi i očekivane nove mjere SAD-a utjecati na prognoze ASML-ovih rezultata u ovoj godini ni na dulji rok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari