Potražnja za strujom u EU na rekordno niskim razinama

Foto: Pixabay/Pexels

Potražnja za strujom u EU spustit će se u ovoj godini na najnižu razinu od početka stoljeća, odražavajući probleme u industriji, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA), ističući raskorak u potrošnji između razvijenih i zemalja u razvoju.

Hina prenosi izračun IEA-e prema kojem će se potražnja za strujom i ove godine smanjiti za tri posto i spustiti na najnižu razinu od 2002. godine.

Veliki europski industrijski potrošači još se nisu oporavili od prošlogodišnjeg pada proizvodnje, ističe IEA, potkrepljujući ocjenu šestpostotnim padom potražnje za strujom u prvoj polovini godine.

U 2022. gotovo dvije trećine neto smanjenja potražnje za strujom bilo je povezano s industrijskim tvrtkama koje su se mučile s povišenim cijenama energije, a trend se protegao i na dobar dio ove godine, unatoč spuštanju cijena energenata i struje s rekordnih razina.

Smanjena potrošnja u industriji prevagnut će ove godine nad rekordnim brojem novih električnih vozila i nad ugradnjom dizalica topline, procjenjuju iz agencije.

To smanjenje rezultat je pada potražnje električne energije u naprednim gospodarstvima, a potrošnja struje smanjit će se ove godine i u SAD-u, za gotovo dva posto, i u Japanu, za tri posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari