Volkswagen ulazi u trgovinu energijom

Pixabay.com
Golf 6 R; ilustracija Pixabay.com

Njemački automobilski div Volkswagen objavio je da je počeo trgovati strujom na burzi Epex Spot, na osnovi sustava skladištenja koji čine odbačene baterije za električna vozila, dodavši i da planira koristiti odbačene baterije iz e-automobila za njezinu pohranu, objavila je Hina.

Epex Spot organizira kupoprodaju struje s rokovima isporuke do tjedan dana. Baziran je u Parizu, a ima urede u Amsterdamu, Berlinu, Bernu, Bruxellesu, Londonu i Beču.

U početku će se u pilot projektu koristiti 28 baterijskih sustava i 38 ćelijskih modula iz malog automobila E-Up. Kada su cijene struje niske, a Sunčeva i energija vjetra dostupna u velikoj količini, taj će sustav privremeno skladištiti električnu energiju iz mreže. Kada su cijene visoke, a opskrba oskudna, vraćat će struju u mrežu, prenosi Hina.

Prema Epexu, VW je prva automobilska grupa koja je ušla u posao trgovanja električnom energijom u Njemačkoj. Privremeno skladištenje energije iz obnovljivih izvora smatra se važnim preduvjetom za prelazak na ‘zelenu’ energiju.

Drugi proizvođači automobila već koriste odbačene baterije kao privremeno skladište, pa je tako BMW 2017. pustio u rad “farmu” u Leipzigu sa čak 700 BMW i3 baterija za privremeno skladištenje energije iz četiri vjetroturbine čiji je vlasnik.

Audi pak od kraja 2021. koristi litij-ionske baterije iz testnih vozila u stanicama za brzo punjenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari