Hrvatska predstavila nacionalni pregled o provedbi programa UN-a za održivi razvoj

pixabay.com
Održivi razvoj, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, u sklopu sudjelovanja na Političkom forumu o održivom razvoju u New Yorku, u ime Republike Hrvatske, predstavila je drugi Dobrovoljni nacionalni pregled o provedbi programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine, izrazivši zadovljstvo da je Hrvatska među 10 najboljh EU država prema ostvarenim rezultatima.

U drugom Dobrovoljnom nacionalnom pregledu pružen je prikaz napretka Hrvatske u provedbi svih 17 ciljeva održivog razvoja kroz 38 pokazatelja za praćenje ostvarenja ciljeva te su identificirani izazovi kao i prostor za moguća poboljšanja, stoji u priopćenju Ministarstva turizma i sporta, prenosi Hina.

“U odnosu na 2019. godinu vidljiv je napredak u postizanju svih ciljeva održivog razvoja, no u dijelu ciljeva napredak je sporiji, na što je utjecao i niz kriza u proteklom razdoblju”, istaknula je Brnjac.

Dodala je da Hrvatska sustavno integrira implementaciju UN-ovih ciljeva održivog razvoja u nacionalne politike kroz sustav strateškog planiranja i temeljnog strateškog dokumenta – Nacionalne razvojne strategije do 2030.

“Prema globalnom Izvješću o održivom razvoju (Sustainable Development Report) za 2023. godinu, Hrvatska se nalazi na visokom 12. mjestu od 166 ocijenjenih zemalja te je vidljiv veliki napredak u samo godinu dana, jer je prošle godine bila na 23 mjestu. Prema istom izvoru, Hrvatska je ostvarila napredak u 14. ciljeva održivog razvoja, u jednom stagnira, a u dva ostvaruje nešto slabije rezultate“, rekla je ministrica Brnjac.

Navela je i da je u svojoj ocjeni napretka Hrvatske Europska komisija zaključila da Hrvatska pravovremeno napreduje u postizanju gotovo svih ciljeva održivog razvoja, a da je u osam ciljeva iznad prosjeka EU. “To je posebno važan podatak, budući da je čak 9 država članica EU-a među 10 zemalja s najboljim rezultatom za 2023. i iznimno smo zadovoljni što se Hrvatska, kao najmlađa država članica EU-a, koja je ovog mjeseca proslavila 10. godišnjicu članstva, nalazi na visokom 10. mjestu među članicama EU-a prema rezultatima globalnog izvješća o održivom razvoju“, rekla je ministrica.

Tijekom prezentacije, istaknula je da Vlada radi na tri velika razvojna prioriteta – digitalnoj transformaciji, demografskoj revitalizaciji i dekarbonizaciji odnosno zelenoj tranziciji.

„Zadovoljni smo što Hrvatska bilježi odlične rezultate u ciljevima koji su vezani za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti, što je u skladu s temeljnim ciljem Programa UN-a – da nitko ne bude zapostavljen. A kada govorimo o aktivnostima Hrvatske u UN-u, posebno smo ponosni što ove godine predsjedamo Komisijom za izgradnju mira, gdje ćemo sigurno dati kvalitetan doprinos“, zaključila je Brnjac.

Podsjetimo, Ministarstvo turizma i sporta u New Yorku je u suradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom (UNWTO) u sjedištu UN-a organiziralo Okrugli stol na visokoj razini pod nazivom „Economic, Social and Environmental Sustainability in Tourism“. Na okruglom stolu uz ministricu Brnjac, sudjelovali su i ministri turizma Indije, Jamajke i Španjolske te predstavnici poslovne i akademske zajednice, a ministrica Brnjac je predstavila aktivnosti Vlade RH u području turizma koje doprinose ispunjenju ciljeva održivog razvoja s posebnim naglaskom na Zakon o turizmu.

Brnjac je sudjelovala i na panelu posvećenom 11. cilju održivog razvoja pod nazivom „SDG 11 i međusobne veze s drugim ciljevima održivog razvoja – Održivi gradovi i zajednice“ te na Općoj raspravi koja se održala prvoga dana ministarskog dijela Foruma pod nazivom “Building momentum towards the SDG Summit“, zaključuje se u priopćenju, prenosi Hina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari