Prodaja automobila u EU snažno porasla i u lipnju – Hrvatska iznad prosjeka

pixabay.com
Automobili, ilustracija Foto: Pixabay.com

Prodaja automobila u EU snažno je porasla i u lipnju, odražavajući slabe prošlogodišnje rezultate zbog nestašice dijelova, a u Hrvatskoj skok je ponovo bio znatno veći od europskog prosjeka, pokazalo je izvješće udruge ACEA. U svibnju je, primjerice, prodaja je skočila za 18,5 posto, objavila je Hina.
U lipnju je, u 26 zemalja EU-a, bez Malte, registrirano više od milijun novih automobila, za 17,8 posto više nego u istom periodu prošle godine, ustvrdila je udruga proizvođača.

U Hrvatskoj je u prvoj polovini 2023. godine, prema ACEA-inim podacima, registrirano 33.435 novih automobila, za 46,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Visoke stope rasta odražavaju nisku poredbenu osnovicu u 2022. godini kada je na rezultate utjecala u prvom redu nestašica dijelova, objašnjavaju u ACEA-i.

Među vodećim tržištima istaknula se Njemačka s rastom prodaje od 24,8 posto. Slijede Španjolska i Francuska gdje je uvećana za 13,3 odnosno 11,5 posto. Jednoznamenkastu stopu rasta bilježila je među velikima samo Italija, od 9,1 posto.

U Hrvatskoj je u lipnju, prema istim podacima, registrirano 7.087 novih automobila, za 43,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U svibnju je njihov broj porastao za 74,5 posto.
Rast je zabilježen na gotovo svim tržištima u EU, uz izuzetak Mađarske gdje se prodaja smanjila za 1,4 posto.

Zaostatak za pretpandemijskom 2019. godinom

U prvoj polovini godine tržište osobnih automobila u EU poraslo je 17,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriranih 5,4 milijuna novih vozila, utvrdila je ACEA. Iako se tržište oporavilo, prenosi Hina, rezultat je još uvijek za 21 posto manji nego u prvih šest mjeseci pretpandemijske 2019. godine.

U skupini vodećih tržišta najviše je u prvoj polovini godine porasla prodaja u Španjolskoj i Italiji, za 24 odnosno 22,8 posto. Dvoznamenkaste stope rasta bilježile su i Francuska i Njemačka, od 15,3 odnosno 12,8 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari