Hrvatska gospodarska komora predstavila ESG rating, model ocjenjivanja održivih praksi tvrtki

Foto: HINA /Zvonimir Kuhtić

Hrvatska gospodarska komora (HGK) predstavila je u srijedu hrvatski ESG rating, model ocjenjivanja održivih praksi tvrtki, najavivši da će nagrade tvrtkama s najboljim rezultatima u ESG ratingu biti dodijeljene 19. rujna u sklopu konferencije “Podržimo održivo”.

ESG rating, pojašnjava Hina, je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance).

HGK je izradila hrvatski ESG rating, a kako je na konferenciji za novinare kazao potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, tvrtke će uz ključan benefit privlačenja kapitala i investitora, korištenjem ESG ratinga moći procijeniti svoje ESG performanse i steći uvid u izloženost rizicima. Uz to, moći će i pratiti svoj napredak, prilagođavati svoju poslovnu strategiju, kao i usporediti svoje poslovanje s drugim tvrtkama u sektoru te povećati konkurentnost.

Radoš je kazao i kako kapital bježi od tvrtki koje ne posluju održivo te kako je održivost ključna za konkurentnost i opstanak poslovanja. Naveo je i kako je HGK kroz ESG akademiju educirala više od 800 polaznika kako razviti strategiju održivosti.

Potreba ESG transformacije postaje sve izraženija, a investitori, kupci i potencijalni zaposlenici tvrtku sve više procjenjuju po doprinosu održivosti. ESG kriteriji se stoga mogu nazivati filterom uz pomoć kojeg dionici bolje razaznaju s kim žele surađivati, ističu iz HGK.

HGK će, kako je najavljeno, dodijeliti nagrade tvrtkama s najboljim rezultatima ESG ratinga, a prvi krug ocjenjivanja za 2022. traje od 17. srpnja do 31. kolovoza. Održive tvrtke koje su postigle najbolje rezultate ESG ratinga u pet kategorija bit će nagrađene na četvrtom izdanju tradicionalne konferencije HGK “Podržimo održivo” koja će se održati u Zagrebu 19. rujna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari