Burilović: Iza HGK je uspješna godina prilagodbe na nove zakonske okvire

Luka Burlilović i Goran Ogurlić. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Hrvatska gospodarska komora (HGK) nastavit će digitalizaciju i poboljšanje kvalitete usluga, rekao je u četvrtak njezin predsjednik Luka Burilović na 21. sjednici Skupštine, navodeći kako je 2022. bila godina uspješne prilagodbe komore na novi zakonski okvir poslovanja.

Hina navodi da je HGK u 2022. realizirala ukupne prihode u iznosu većem 201,3 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi bili gotovo 176 milijuna kuna.

“U ukupnoj strukturi prihoda najznačajniji udio imaju prihodi od članarina koji su u 2022. realizirani u iznosu većem od 129,2 milijuna kuna, te čine 64,2 posto ukupno ostvarenih prihoda”, rekao je Burilović.

Iako su u odnosu na 2021. prihodi od članarine pali, Burilović je rekao da je to rezultat novog Zakona o HGK koji je stupio na snagu početkom 2022. godine, prema kojem dio tvrtki više ne mora plaćati članarinu.

Donošenjem novog zakona redefiniran je i reorganiziran rad i djelovanje udruženja i zajednica HGK poglavito u smislu njihove brojnosti, članstva, načina i mogućnosti sudjelovanja članica. Tako je na kraju 2022. kroz HGK djelovalo 45 udruženja, devet zajednica, 44 grupacije, te 40 strukovnih grupa.

“Uspostavljeni su novi procesi i načini rada, a članice su iskoristile pogodnosti članstva u Komori te su sudjelovale i koristile 23.311 aktivnosti i usluga”, rekao je i podsjetio kako je u prosincu 2022. otvoreno predstavništvo HGK-a u Beču, a od ove godine to će predstavništvo promicati i zastupati interese hrvatskog gospodarstva i u Švicarskoj.

Od problema s kojima se suočavaju poduzetnici izdvojio je nedostatak radnika, posebno u turizmu i graditeljstvu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari