Poticanje proizvodnje čipova u EU – jedan od važnih čimbenika oporavka

pixabay.bay
Elektronički čip, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europski parlament je usvojio planove za osiguravanje opskrbe čipovima u EU-u uvođenjem hitnih mjera protiv nestašica poticanjem proizvodnje i inovacija s više od tri milijarde eura kako bi Unija udvostručila svoj udio u globalnoj proizvodnji poluvodiča na 20 posto. Udio Europe u globalnom proizvodnom kapacitetu poluvodiča danas je manji od 10 posto.

Pandemija je otkrila, pokazale su studije EP-a, tijekom 2022.godine, dugotrajne slabosti u globalnim lancima opskrbe, a nezapamćena nestašica poluvodiča je jedan od tih primjera jer su upravo te nestašice, među ostalim, dovele do povećanja troškova za industriju i viših cijena za potrošače te usporavaju tempo oporavka u Europi.

Cilj novog zakona, koji su već dogovorili Parlament i Vijeće, je stvoriti povoljno okruženje za ulaganja u čipove u Europi ubrzavanjem postupaka izdavanja dozvola i prepoznavanjem njihove ključne važnosti putem takozvanog „zakona od najvećeg nacionalnog značaja”.

Mala i srednja poduzeća imat će koristi i od povećane potpore, posebno u području dizajna čipova, kako bi se potaknule inovacije, izvijestio je Europski parlament (EP), prenosi Hina. Zakonodavstvom će se podupirati projekti kojima se povećava sigurnost opskrbe EU-a privlačenjem ulaganja i postupnim povećanjem proizvodnih kapaciteta. Tijekom razgovora s predstavnicima Vijeća zastupnici su osigurali 3,3 milijarde eura za istraživanje i inovacije povezane s čipovima. Uspostavit će se mreža centara kompetencija kako bi se riješio problem nedostatka vještina u EU-u i privukli novi talenti za istraživanje, dizajn i proizvodnju.

Uspostavit će se mehanizam za odgovor na krizu putem kojeg će Komisija procijeniti rizike za opskrbu EU-a poluvodičima. Parlament je također podržao odredbe za jačanje međunarodne suradnje sa strateškim partnerima i o pravima intelektualnog vlasništva kako bi se zajamčile konkurentske prednosti i zaštita za sektor EU-a.

Izvjestitelj Dan Nica (S&D, Rumunjska) izjavio je da se ovim aktom o čipovima nastoji ojačati položaj EU-a u području poluvodiča na globalnoj razini i ukloniti slabosti u lancima opskrbe pogođenim pandemijom. “Želimo imati veći utjecaj i biti predvodnici pa smo osigurali 3,3 milijarde eura za istraživanje i inovacije. Cilj nam je povećati tehnološke kapacitete i provoditi mjere za borbu protiv mogućih nestašica. Europa je spremna suočiti se s budućim izazovima u industriji poluvodiča, pri čemu prednost daje strateškoj autonomiji, sigurnosti i povoljnom poslovnom okruženju.”, izjavio je Nica. Prijedlog je usvojen s 587 glasova za, 10 protiv i 38 suzdržanih. Vijeće ministara sada će ga morati potvrditi kako bi postao zakon, navodi EP.

Već ranije, kako je naš portal i objavio, Vlada Španjolske je priopćila da će za razvoj industrije poluvodiča izdvojiti čak 12 milijardi eura koje će povući iz fondova Europske unije za pomoć u pandemijskoj krizi te najavili dolazak američkog proizvođača čipova, Broadcom-a, u Španjolsku. On bi trebao investirati u razvoj industrije poluvodiča koji se podupire sredstvima iz programa Europske unije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari