Američki proizvođač čipova najavio ulaganje od milijardu dolara u tvornicu u Španjolskoj

pixabay.com
Mikročip, ilustracija Foto: Pixabay.com

Nakon globalne nestašice poluvodiča i uskih grla u opskrbnim lancima tijekom pandemije korona virusom, Europska unija želi ojačati domaću industriju čipova i smanjiti ovisnost o opskrbi, prvenstveno iz Azije.

Američki proizvođač čipova Broadcom planira u Španjolskoj investirati u razvoj industrije poluvodiča koji se podupire sredstvima iz programa Europske unije, rekao je izvršni direktor Charlie Kawwas.

“Oduševljeni smo što možemo objaviti odluku o ulaganju u španjolski ekosustav poluvodiča u okviru njihova programa podrške poluvodičima”, napisao je Kawwas.

Vrijednost projekta u koji će Broadcom biti uključen mogla bi iznositi milijardu dolara, izvijestilo je španjolsko ministarstvo gospodarstva u priopćenju poslanom e-poštom.

Projekt će uključivati gradnju “velikih postrojenja za proizvodnju poluvodičkih pločica, jedinstvenih u Europi”, navelo je ministarstvo, dodajući da lokacija još nije odabrana, prenosi Poslovni dnevnik.

Vlada Španjolske je priopćila i da će za razvoj industrije poluvodiča izdvojiti čak 12 milijardi eura koje će povući iz fondova Europske unije za pomoć u pandemijskoj krizi.

Prije Broadcomove najave, Madrid je bio objavio i da američki tehnološki div Cisco Systems planira otvoriti novi centar za projektiranje čipova u Barceloni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari