U komercijalnom smještaju samo u svibnju 32 posto više turista

Foto: Vitalii Dobrianskyi/Pexels

U komercijalnom smještaju u svibnju je boravilo 1,6 milijuna turista ili 32 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, dok je noćenja ostvareno 31 posto više ili 5,6 milijuna, što je gotovo polovica od ukupnih noćenja u tom smještaju u prvih pet mjeseci, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Hina prenosi kako je u prvih pet mjeseci u komercijalnom smještaju bilo gotovo 11 milijuna noćenja ili 25 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, što je ostvarilo 3,6 milijuna turista ili 31 posto više.

Od svih noćenja u svibnju 89,8 posto ili pet milijuna, što je i 35,2 posto više nego lani, odnosi se na strane turiste, kojih je došlo 1,4 milijuna ili 40,7 posto više nego u lanjskom svibnju.

Domaćih je turista, pak, u komercijalni smještaj u svibnju ove godine došlo 1,6 posto manje nego lani ili njih 251 tisuća, ali su sa 568 tisuća noćenja ostvarili porast od gotovo jedan posto.

Nijemci su uobičajeno među strancima bili najbrojniji te su u tom smještaju u svibnju ostvarili i trećinu noćenja stranih turista, odnosno 1,7 milijuna, što je čak 66,3 posto više nego u svibnju 2022. godine.

Među vrstama smještaja, hoteli su u svibnju ostvarili najviše noćenja, 41 posto od ukupnih ili 2,3 milijuna, što je 25,8 posto više nego u svibnju 2022. godine.

Slijede 1,9 milijuna noćenja u odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor, koji su time u plusu od 32 posto u odnosu na lanjski svibanj, dok je u kampovima i prostorima za kampiranje bilo 1,4 milijuna noćenja ili 37,4 posto više.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari