Rusija je i u srpnju najveći kineski dobavljač nafte

Pixabay.com
Transport nafte, ilustracija Foto: Pixabay.com

Rusija je u srpnju ostala najveći kineski opskrbljivač sirovom naftom, iako su njezine isporuke u tom mjesecu pale s ranijih rekordnih razina zbog nešto manjih cjenovnih popusta koje je Rusija odobravala, ali i zbog toga što jača domaća potražnja koči ruski izvoz. Isporuke nafte iz Rusije u Kinu, piše Hina, porasle su u prošlom mjesecu na godišnjoj razini za 13 posto, na 8,06 milijuna metričkih tona u srpnju ili 1,9 milijuna barela dnevno, objavila je kineska Glavna carinska uprava.

U prvih sedam mjeseci ove godine ruske su isporuke na godišnjoj razini porasle 25 posto, na 60,66 milijuna tona. Isporuke nafte iz Saudijske Arabije u Kinu u srpnju su pale 14 posto na godišnjoj i za 31 posto na mjesečnoj razini, na 5,65 milijuna tona.

Unatoč stalnim zapadnim sankcijama i ograničenju cijena ruskih naftnih isporuka, ruskom sirovom naftom ESPO sve više trguje po cijeni koja je bliže tržišnim cijenama, budući da velika potražnja indijskih i kineskih kupaca smanjuje cjenovne popuste koje su izazvale sanckije.

Cijena isporuka ESPO-a u srpnju bile je za 5 do 6 dolara niža po barelu u odnosu na referentnu vrijednost na londonskom tržištu, u odnosu na 8,50 dolara popusta koji je bio odobravan za isporuke u ožujku.


Inače, analitičari su procjenjivali da će domaća ruska potražnja potaknuti ukupni pad ruskog izvoza. Procjenjuje se da su isporuke iz zapadnih ruskih luka u srpnju pale za 18 posto na mjesečnoj razini, odražavajući ponovnu domaću potražnju za preradom u rafinerijama.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari