Poslije sedam tjedana rasta, cijene nafte pale za dva posto

pexels.com
Naftno polje, ilustracija Foto: Pexels/jayrocky

Nakon sedam tjedana rasta, prošloga su tjedna cijene nafte na svjetskim tržištima pale više od dva posto zbog sporog rasta gospodarstava, što će izazvati slabljenje potražnje za “crnim zlatom”.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 2,3 posto, na 84,80 dolara, a za toliko je pojeftinio i barel na američkom tržištu, pa mu je cijena skliznula na 81,25 dolara.

U prethodnih sedam tjedana cijena barela u Londonu porasla je oko 18, a na američkom tržištu više od 20 posto.

No, objašnjava Hina, prošloga je tjedna splasnula sklonost ulagača riziku jer se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, dok bi središnje banke mogle zadržati kamatne stope na visokim razinama dulje nego što se očekivalo.

Fokus trgovaca naftom okrenuo se konsolidaciji, nakon što je opća sklonost riziku “potisnuta zbog jačanja makroekonomskih prepreka – od sporog rasta Kine do zabrinutosti zbog rastućih kamatnih stopa”, napisao je u svojoj bilješci Ole Hansen iz Saxo banke.

U odnosu na početak godine, cijena barela na londonskom tržištu u minusu je oko 1,3 posto, dok je na američkom tržištu u plusu oko 1,2 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari