Cijene nafte porasle za oko 60 centi po barelu

pixabay.com
Naftni kop, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene barela nafte na londonskom tržištu porasla je u odnosu na prethodno zatvaranje za 67 centi, na 84,12 dolara, a na američkom tržištu barelom se trgovalo po 63 centa višoj cijeni, za 80,01 dolar po barelu. Cijene su u prošlom trgovinskom danu pale zbog zabrinutosti da će potražnju za gorivom dodatno pritisnuti produbljivanje krize na kineskom tržištu nekretnina koja guši zamah u tom gospodarstvu.

Na cijene je, kako prenosi Hina, utjecala i mogućnost daljnjeg povećanja kamatnih stopa u Americi. Kamatne stope ostaju u žarištu pozornosti nakon što je objavljen zapisnik sa srpanjskog sastanka američke središnje banke Fed koji je pokazao da dužnosnici središnje banke nisu dali jasne naznake o pauziranju u povećanju stopa, u nastojanju da prioritet daju borbi protiv inflacije.

Više kamatne stope povećavaju troškove zaduživanja za poduzeća i potrošače, što može usporiti gospodarski rast i smanjiti potražnju za naftom. S druge strane, Kina je u srpnju bilježila rijetki pad zaliha sirove nafte i po prvi put tijekom zadnja 33 mjeseca skladišta su praznija. Jučer objavljeni podaci pokazali su da su i zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlome tjednu pale za gotovo šest milijuna barela.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 86 centi, na 86,96 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari