Wall Street “pao” nakon objave zapisnika s posljednje sjednice Feda

pixabay.com
Wall Street, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu najvažniji indeksi su ponovno pali, nakon što je zapisnik s posljednjeg zasjedanja Feda pokazao da su monetarni dužnosnici bili podijeljeni oko potrebe za daljnjim podizanjem kamatnih stopa.
Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 180,65 bodova ili 0,52 posto, na 34.765 bodova, S&P 500 je pao 0,76 posto, na 4.404 boda, a Nasdaq indeks za 1,15 posto, na 13.474 boda, prenosi Hina. S&P 500 je u zadnja dva trgovinska dana tako kliznuo naniže za više od 1,9 posto, što je njegov najveći dvodnevni pad još od travnja.

Zaspisnik s posljednjeg zasjedanja Feda u srpnju pokazao je investitorima da većina monetarnih dužnosnika nastavlja prioritetno boriti se protiv inflacije, što je ojačalo neizvjesnost oko daljnjih izgelda za kamatne stope. “Slažem se s guvernerima kako nismo uvjereni da je inflacija totalno iza nas. Mislim da će tržišta biti na iglama glede toga što će Fed poduzeti u rujnu i listopadu”, kaže Peter Tuz, iz Chase Investment Counsela.

Najviše su ponovno pale cijene dionica banaka, pri čemu je sektorski indeks bankarskih dionica bio u minusu 1 posto, a najviše je među većim američkim banakama pala cijena dionice Bank of America, za 2,2 posto. Cijene dionica na Wall Streetu tijekom kolovoza našle su se pod pritiskom, pri čemu je S&P 500 kliznuo na najnižu razinu u zadnjih mjesec dana, uslijed podataka koji ukazuju na tvrdokornu inflaciju, ali i snažan gospodarski rast, pa se invetitori pribojavaju da će kamatne stope ostati visoke kroz duže vremensko razdoblje.

I dok očekuju da se bliži kraj Fedovom zaoštravanju moentarne politike, brine ih da bi središnja banka mogla zadržati visoke kamatne stope znatno duže nego do kraja prvog tromjesečja 2024. godine.
Na europskim burzama londonski Fse indeks spustio se u srijedu 0,44 psoto, na 7.356 bodova, a pariški CAC za 0,1 posto, na 7.260 bododva, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,14 posto, na 15.789 bodova.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari