Rublja pala na najnižu razinu u posljednjih 17 mjeseci

Foto: Natasha Chebanoo/Pexels

Maksim Oreškin, ekonomski savjetnik Vladimira Putina, kritizirao je rusku središnju banku jer je rublja premašila razinu od 101 rublje za američki dolar, okrivljujući labavu monetarnu politiku za njezino slabljenje za čak 30 posto u ovoj godini.

Rublja, izgubivši oko četvrtinu svoje vrijednosti u odnosu na dolar otkako je Putin poslao trupe u Ukrajinu u veljači 2022., dotakla je danas 101,04 rublje za dolar i najslabija je u gotovo 17 mjeseci.

Putinov ekonomski savjetnik Maksim Oreškin, prenosi Hina, rekao je za novinsku agenciju TASS da Kremlj želi snažnu rublju i očekuje skoru normalizaciju, što je intervencija koja bi ECB mogla potaknuti na akciju prije nove odluke o kamatnim stopama sredinom rujna.

Ruska središnja banka, koja je u srpnju podigla kamatne stope za postotni bod na 8,5 posto, okrivila je za nagli pad rublje sve manji suficit na tekućem računu, koji je pao 85 posto u razdoblju od siječnja do srpnja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Banka je u ponedjeljak objavila da ne vidi rizike za financijsku stabilnost zbog slabljenja rublje i ponovno signalizirala moguće skorašnje novo povećanje kamatne stope.

Rublja je u ožujku prošle godine stajala rekordnih 120 rublji za dolar. Prije rata, za dolar je trebalo izdvojiti oko 75 rublji.

Kako bi zaustavila pad rublje, Rusija bi mogla ponovno uvesti strožu kontrolu kapitala. Druga bi opcija bila povećanje kamatnih stopa, nešto što središnja banka već namjerava učiniti s obzirom na visoku inflaciju, ali to ograničava potencijal gospodarskog rasta i znači veće stope zaduživanja za vladu koja nastoji financirati vojne operacije u Ukrajini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari