Nove američke sankcije Rusiji: Smanjiti pristup zalihama i prihodima s bojnog polja

pixabay.com
Odnosi SAD i Rusije, ilustracija; Foto: Pixabay.com

Sjedinjene Države uvele su u četvrtak sankcije za otprilike 120 tvrtki i osoba od Rusije do Ujedinjenih Arapskih Emirata do Kirgistana u pokušaju da zaustave pristup Moskve proizvodima, novcu i financijskim kanalima koji podupiru njezinu invaziju na Ukrajinu, prenosi AP.

Sankcije, koje su uveli Ministarstvo financija SAD-a i State Department usmjereni su na desetke ruskih rudarskih, tehnoloških i municijskih tvrtki te poslovnih banaka. Osim toga, grupa elektroničkih tvrtki sa sjedištem u Kirgistanu i njihovo vodstvo, bili su ciljani kao izvoznici komponenti i druge tehnologije u Rusiju.

Sankcionirana je, kako je objavio AP, i inženjerska tvrtka sa sjedištem u UAE, koja je poslala desetke pošiljki elektronike u Rusiju.

Najnovije sankcije nadovezuju se na one koje su nametnute Rusiji kada su SAD i druge zemlje “Grupe 7” pokrenule val globalnih akcija tijekom summita u Japanu u svibnju.

Bijela kuća je rekla da su najnovije sankcije u skladu s tekućim naporima da se pooštri koordinacija sankcija sa saveznicima, posebice Europskom unijom i Ujedinjenim Kraljevstvom. Napori da se poboljša usklađenost bili su jedna od glavnih obveza preuzetih tijekom sastanaka G-7.

“Sve dok rat traje, nastavit ćemo poduzimati ovakve akcije”, rekao je novinarima u četvrtak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, John Kirby. “Ovo neće biti kraj. I nastavit ćemo istraživati ​​dodatne odjeljke prema potrebi.”, prenio je AP.

“Otkako je Rusija pokrenula invaziju Ukrajine u punom opsegu, Sjedinjene Države, radeći s našim saveznicima i partnerima, poduzele su korake bez presedana kako bi nametnule troškove Rusiji i promicale odgovornost pojedinaca i entiteta koji podupiru njezin nezakoniti rat”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u izjavi. “Nastavit ćemo stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”, rekao je.

Nakon jedne godišnjice invazije u veljači, američki dužnosnici rekli su da će ruski sektor metala i rudarstva biti u središtu budućih mjera sankcija, kao i smanjenje prihoda Rusije od energije kroz nametanje gornje granice cijena ruske nafte.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari