Ručno rađeni stolovi od 250 godina starih trupaca slavonskog hrasta: Stvaramo unikatno umjetničko djelo

Privatna arhiva
Natu, Branka Zlatkov, Foto: Privatna arhiva

Branka Zlatkov pokrenula je Natu, tvrtku koja proizvodi i prodaje prekrasne stolove od slavonskih hrastova starih i do 250 godina. Svu sirovinu nabavlja isključivo u Hrvatskoj, a završna proizvodnja je ručni rad.

“Natu je dio obiteljske proizvodnje i prerade drveta koja se razvija i raste već 30 godina. Bila je tu proizvodnja elemenata za dječje krevetiće prestižnog talijanskog brenda, klavijatura za japansku grupaciju i mnogih drugih. Kada sam se priključila tvrtki kao dugogodišnja konzultantica u upravljanju i pokretanju poslovanja te izlasku na međunarodna tržišta, Natu je postao stvaran”, rekla nam je poduzetnica.

Ona je inače ekonomistica koja se već deset godina bavi menadžment konzaltingom. Karijeru je započela u bankarstvu, ali se kasnije odlučila okušati u poduzetništvu.

Objasnila nam je da koriste stare hrastove koji su posječeni kako bi dali prostora novim sadnicama da narastu i šire svoje krošnje te da grade zdravu i mladu šumu.

“Misija Natu brenda je zaokružena održivost. Sirovine koje koristimo imaju FSC certifikat kao garanciju održivosti”, kazala je za Financije.hr.

Forest Stewardship Council (FSC) međunarodna je neprofitna organizacija koja promiče odgovorno gospodarenje svjetskim šumama putem certificiranja drva. U Hrvatskoj oko dva milijuna hektara šuma ima ovaj certifikat, to je 74 posto svih naših šuma. Hrvatska ima najveći udio FSC-certificiranih šumskih površina na svijetu, prema podacima na službenoj stranici organizacije.

Zlatkov je naglasila da njena tvrtka ne koristi nikakve automatske proizvodne linije, sve se obrađuju rukama, a u početnoj fazi ručnim pilama.

Privatna arhiva
Natu, Foto: Privatna arhiva

“Svako zaobljenje stola je ljudski rad, a sve nepravilnosti ili zadržavamo ili korigiramo, također, rukama. Kao zadnji dio, koristi se laneno ulje kojim hrastu dajemo njegovu prirodnu boju”, istaknula je.

“Priroda je dala, naših ruku je oblikovan Natu i pretvorio se u uporabni element u prostoru da traje generacijama”, dodala je.

Natu ima oko 30 zaposlenika koji na kreativan način oblikuju sve što dobiju. Zlatkov kaže da su razvili nekoliko kolekcija, a jedna od posebnih je OZE kolekcija koja uključuje stol, komodu i coffee stol. U toj kolekciji se stolovi rade od jednog trupca hrasta, a to zahtjeva do godinu dana, nekada i tri godine, sušenja. No, za samu obradu potrebna su otprilike tri mjeseca. Posebna je i kolekcija SORREL za koju koriste ravne plohe i metalne noge stola. Sušenje tih ploha traje do 180 dana.

Količina proizvedenih stolova ovisi o dostupnoj količini trupaca, a sama izrada se vrši isključivo prema narudžbi. Sirovina za stolove je ograničena i pažljivo prikupljana tijekom godina jer tako starih trupaca nema u izobilju.

“U skladu s izdržljivošću, snagom i odolijevanju kiši, vjetru te suncu, trupci budu na skladištu i po nekoliko godina prije same obrade. Natu je luksuzni brend jer zbog kvalitete i rariteta ovako starih hrastovih trupaca, vremena skladištenja i sušenja te isključivo izrade po narudžbi, stvaramo unikatno umjetničko djelo”, rekla je Branka Zlatkov.

Inspiraciju za dizajn proizvoda crpe iz čestih putovanja i svog okruženja. Oko oblika se dogovaraju i s kupcima pa uzimaju u obzir njihove preferencije, stil života i prostor koji trebaju upotpuniti. Nekada surađuju s arhitektima i dizajnerima na specifičnim projektima

Natu je trenutačno u početnoj razvojnoj fazi, odnosno u fazi izgradnje brenda i izlaska na međunarodna tržišta.

“Svjesni smo nestabilnosti tržišta, znamo da ima novih tehnologija i izazova koji interese potencijalnih klijenata usmjeravaju i raspršuju. Treba naći svoj poslovni put, treba pratiti promjene koje su učestale i nepredvidive, ali isto tako pokušati pronaći nišu i biti prvi, biti inovativan i svjež”, zaključila je Zlatkov.

19 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari