Poduzetnica koja uljepšava život mališanima: Izrađuje proizvode za bebe, djecu i trudnice

Privatna arhiva
Ethereal, Foto: Privatna arhiva

Silvija Celjak završila je studij na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i 2016. godine osnovala tvrtku Ethereal d.o.o. sa sjedištem u Zaboku. Na samom početku tvrtka je imala šest zaposlenika, ali je s vremenom taj broj rastao i sada ima 23 zaposlene osobe.

Tvrtka izrađuje i prodaje proizvode za bebe, djecu i trudnice. Neki od njihovih proizvoda su tetra pelene, dekice, vreće za spavanje, posteljina, ručnici, odjeća i jastuci za dojenje.

Početak poduzetničkog putovanja uvijek je izazovan, a ni njeno iskustvo nije bilo iznimka. Kaže da se u tom razdoblju suočavala s raznim poteškoćama koje su zahtijevale ne samo posvećenost i volju, već i vjeru u uspjeh. S obzirom na specifičnost industrije kojom se bavi, izazovi su bili posebno kompleksni.

“S vjerom u viziju tvrtke i uz naporan rad, Ethereal je uspio postići većinu zadanih ciljeva. Povećanje broja zaposlenika svjedoči o uspjehu i potrebi za proširenjem tima kako bismo odgovorili na rastuću potražnju za našim proizvodima. Uz izazove dolazi i zadovoljstvo postignutim i konstantna predanost unaprjeđenju naših proizvoda i usluga. Ovo je tek početak našeg putovanja i ponosno gledamo prema budućnosti”, ponosna je Silvija.

Odlučila je raditi proizvode za bebe zbog mnogih nedostataka u tekstilnoj industriji za naše najmlađe i najosjetljivije, vidjela je veliki prostor za poboljšanje.

“Ideja je bila krenuti raditi ono što mi je poznato, ali s poboljšanjima. Najveći udio na tržištu tekstilne industrije zauzimaju poduzeća koja, uz minimalne troškove radne snage i nekvalitetne sirovine, proizvode jednolične proizvode u velikim količinama kako bi ostvarili što veći profit, neovisno o zadovoljstvu kupaca”, kazala je.

Privatna arhiva
Ethereal – izrada odjeće za bebe, Foto: Privatna arhiva

“Proizvodnja dječje odjeće prije svega zahtijeva izrazito kvalitetne materijale koji posjeduju certifikat Oeco-Tex Standard 100 ili GOTS, a koji jamče da su napravljeni od najfinijih sirovina i da u direktnom dodiru s kožom nisu štetni. Osim kvalitete tkanine i izrade, bitan je i vizualni aspekt samog proizvoda”, dodala je.

Kaže da su svi njeni proizvodi rađeni od tkanina koje posjeduju certifikate OEKO TEX 100 i GOTS, što znači da su sigurni za najosjetljiviju kožu. Neki od materijala koje koristi su pamuk, pamučni jersey, bambus koji posjeduje antialergijska i antibakterijska svojstva te muslin organski pamuk.

“Ovdje nije moguće pronaći sve što nam treba, jer se sirovine za tekstilnu proizvodnju praktično i ne proizvode, osim Čateksa, gdje nabavljamo mali dio tkanina. Većinu kupujemo u Francuskoj, Nizozemskoj i Poljskoj”, rekla nam je Silvija.

Smatra da je u Hrvatskoj teško biti poduzetnik, a posebno u tekstilnoj industriji. U vremenu rastućih ekonomskih izazova poskupljenja postaju neizbježna stvarnost koja utječe na svakodnevno poslovanje. Zbog toga su bili primorani prilagoditi cijene. No, tvrdi da su se trudili imati cijene koje su pristupačne kupcima.

Privatna arhiva
Silvija Celjak / Foto: Privatna arhiva

“Najveći problem bio nam je financiranje poduzetničkih ideja, a nakon toga nepredvidiva poskupljenja resursa. Cijene sirovina, energije i drugih ključnih resursa iznenada su porasle, osobito tkanina, što je utjecalo na našu profitabilnost. Upravljanje ovim poskupljenjima zahtijevalo je temeljitu analizu troškova i inovativne strategije nabave”, kazala je.

Ističe da svaki poduzetnik mora biti uporan, strpljiv, ambiciozan, kreativan i da nikad ne bi trebao odustati od svojih ideja i ciljeva bez obzira na to koliko je teško njihovo ostvarenje i na koliko prepreka će naići na putu.

Silvija kaže da njena tvrtka privlači značajan broj kupaca koji prepoznaju kvalitetu njihovih proizvoda i usluga. Od samih početaka na tržištu su ih prepoznali kao drugačije, a misli da je to zbog specifičnog šarenila i razigranih dezena.

“Naš cilj je da budemo jedno od onih poduzeća koja imaju namjeru obnoviti hrvatsku tekstilnu industriju s kvalitetnim i inovativnim proizvodima i uslugama. Tvrtka je nedavno krenula s velikom inovacijom u poslovanju. Moramo pratiti trendove, a budućnost nosi digitalizaciju te uključivanje umjetne inteligencije. Svjesni tih činjenica i prije nekoliko godina smo krenuli u razvoj parametarskog ‘2D Cad’ softwarea za razvoj krojeva i krojnih slika primjenom naprednog genetskog algoritma”, otkrila je.

“Projekt na kojem radimo već dulje vrijeme sada kreće u realizaciju, a osim digitalizacije uključuje i nove strojeve kao što je to CNC stroj za automatsko krojenje. No, stroj na koji smo osobito ponosni, jer predstavlja vrhunac tehnologije i tek ih je nekoliko do sada u Europskoj uniji, je stroj za doradu i digitalni tisak ‘roll to roll’. Jedini je to stroj na tržištu s nula posto onečišćenja okoliša, nula posto otpadnih voda, dok proizvedena tkanina, uz certifikat GOTS, zadovoljava najviše standarde kvalitete”, dodala je.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari