Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda ostale stabilne i u studenom

Pixabay.com
Proizvodnja, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su u usporedbi s listopadom zadržale stabilnost, dok su u odnosu na isti mjesec lani niže za 1,3 posto.

Ako usporedimo proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući Energiju, tada su u usporedbi s listopadom niže za 0,1 posto, a u odnosu na studeni prošle godine više za 1,1 posto.

Na domaćem tržištu, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku, više su za 0,1 posto, dok su u usporedbi sa studenim 2022. niže za 1,4 posto.

Što se tiče nedomaćeg tržišta, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda ukupno niže su za 0,1 posto, a na godišnjoj razini za 1,1 posto.

Stabilnost su zadržale i cijene industrijskih proizvoda namijenjenih europodručju, dok su one izvan njega smanjene za 0,3 posto.

U studenom ove godine na mjesečnoj su razini porasle u Trajnim proizvodima za široku potrošnju za 1,2 posto i u Energiji za 0,4 posto, a pale u Kapitalnim proizvodima (0,3 posto), Netrajnim proizvodima za široku potrošnju (0,1 posto) te u Intermedijarnim proizvodima (0,1 posto).

Ako ih poredimo sa studenim 2022. proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u Netrajnim proizvodima za široku potrošnju za četiri posto te u Trajnim proizvodima za široku potrošnju za 2,1 posto.

U istom su razdoblju pale u Energiji za 9,2 posto, Kapitalnim proizvodima za 1,2 te u Intermedijarnim proizvodima za 1,1 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari