Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle za 0,2 posto u listopadu

Pixabay.com
Proizvodnja, ilustracija, Foto: Pixabay.com

U listopadu 2023. godine proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su za 0,2 posto i u eurozoni i u EU, u odnosu na mjesec prije, procjene su to Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu 2023. godine porasle su za 0,5 posto u EU i u eurozoni.

U usporedbi s listopadom lani proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su za 9,4 posto u eurozoni i za 8,7 posto u EU.

U energetskom sektoru eurozone proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu 2023. u usporedbi s rujnom porasle su za jedan posto, a za trajna potrošna dobra porasle su za 0,1 posto, dok su ostale stabilne za kapitalna dobra. Istodobno, kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju smanjile su se za 0,1 posto, a kod intermedijarnih proizvoda za 0,3 posto. Cijene u ukupnoj industriji bez energije smanjile su se za 0,2 posto.

U EU su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini porasle za 0,6 posto u energetskom sektoru, dok su cijene ostale stabilne za kapitalna i trajna potrošna dobra. Cijene kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju i intermedijarnih proizvoda te cijene u ukupnoj industriji bez energije smanjene su isto kao i u eurozoni.

Najveći mjesečni rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježen je u Irskoj i to 4,9 posto. Nakon nje su Italija s 2,2 posto i Nizozemska s 0,7 posto.

Prema statističkim podacima, najveći pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježen u Luksemburgu, 3,7 posto, u Latviji je bio 2,7 posto, a u Grčkoj 1,9 posto. U Hrvatskoj je u listopadu 2023. zabilježen pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda od 1,1 posto, u usporedbi s rujnom 2023. godine.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni u listopadu 2023. u usporedbi s listopadom lani niže su za 25 posto u energetici i za 5,3 posto kod intermedijarnih proizvoda. Za kapitalna i trajna potrošna dobra te cijene su porasle za 3,7 posto, a kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle su za 4,2 posto. Isključujući energiju, cijene u ukupnoj industriji smanjile su se za 0,2 posto

U energetskom sektoru EU-a proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su na godišnjoj razini za 22,7 posto. Kod intermedijarnih proizvoda pale su za 5,3 posto. Cijene trajnih potrošnih dobara porasle su za 3,1 posto, kapitalnih dobara za 3,5 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za četiri posto. Cijene u ukupnoj industriji bez energije smanjene su za 0,3 posto.

Najveći pad proizvođačkih cijene industrijskih proizvoda na godišnjoj razini zabilježen je u Bugarskoj, 25,9 posto. Na drugom mjestu je Belgija s padom od 20,5 posto, a na trećem Grčka s padom od 14,7 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale za 0,5 posto, u listopadu 2023. u usporedbi s listopadom 2022. godine.

Prema Eurostatu, najveći godišnji porast cijena zabilježen je u Luksemburgu, 18,4 posto. U Sloveniji su porasle za 2,5 posto i Slovačkoj za 1,1 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari