Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale poslije 31 mjesec rasta

Pixabay.com
Industrija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu su pale 0,9 posto na godišnjoj razini i time prekinule trend rasta koji je trajao čak 31 mjesec, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na rujan, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda proteklog su mjeseca bile niže za 0,9 posto.

Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u listopadu ove godine u usporedbi s rujnom zadržale stabilnost, dok su u odnosu na isti mjesec lani porasle za 1,1 posto.

Na domaćem su tržištu pritom u usporedbi s rujnom bile niže za 1,1 posto, a u odnosu na listopad prošle godine za 0,5 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu su bile niže za 0,7 posto, a na godišnjoj razini za 1,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu proizvođačke cijene porasle su godišnjoj razini u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 4,8 posto te u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 2,9 posto.

Istodobno su pale proizvođačke cijene u energiji za 5,6 posto, u kapitalnim proizvodima za 1,3 posto te u intermedijarnim proizvodima za 0,4 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari