DZS: Najveći porast realnog prometa od trgovine na malo, na godišnjoj razini od travnja 2022.

Pixabay.com
Trgovina na malo, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Realni promet od trgovine na malo u rujnu 2023. godine porastao je i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na mjesečnoj razini porastao je promet od trgovine na malo i prehrambenim i neprehrambenim proizvodima a ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo, realno je porastao za 2,1 posto u usporedbi s kolovozom 2023. godine.

Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 1,5 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 1,6 posto.

U rujnu 2023. godine, u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 5,5 posto, što je najveći porast prometa od travnja 2022. godine, kada je taj porast iznosio 5,6 posto, objavio je DZS.

Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,4 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 2,5 posto.

https://podaci.dzs.hr/2023/hr/58637
Indeksi prometa od trgovine na malo, Izvor: www.podaci.dzs.hr

U prvih devet mjeseci 2023. godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U rujnu 2023. godine, na godišnjoj razini, porast prometa ostvarilo je deset trgovačkih struka, a u samo jednoj trgovačkoj struci promet je pao. Nespecijalizirana prodaja pretežno živežnih namirnica najviše utjecala na porast nominalnog prometa, s porastom od 14,7 posto.

Slijede je motorna goriva i maziva, Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi te autodijelovi.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet što su ga ostvarili svi poslovni subjekti kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost u rujnu 2023. u odnosu na kolovoz 2023. realno je porastao za 0,7 posto.

U odnosu na rujan 2022. godine, njihov ukupan kalendarski prilagođeni promet realno je pao za 1,4 posto, a u prvih devet mjeseci u odnosu na isto razdoblje prethodne godine realno je pao za 2,8 posto.

8 Odgovora

  1. Ovo je smiješno i ne mogu vjerovati da se sa ovakvim informacijama izlazi u javnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari