Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda rasle u svim kategorijama

Foto: Pexels.com

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju u rujnu su u usporedbi s kolovozom bile više za 0,4 posto, a u odnosu na rujan prošle godine za 1,2 posto, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Ako usporedimo proizvođačke cijene industrijskih proizvoda ukupno, isključujući Energiju, tada su u rujnu u usporedbi s prethodnim mjesecom zadržale stabilnost, dok su u odnosu na isti mjesec lani više za dva posto.

Što se tiče proizvođačkih cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu, one su ukupno više za 0,6 posto, a u odnosu na rujan 2022. za 1,5 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu ukupno, isključujući Energiju, su u rujnu u usporedbi s kolovozom niže za 0,1 posto, a u usporedbi s rujnom 2022. više za 2,9 posto.

U rujnu, u usporedbi s kolovozom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu su rasle za 0,3 posto, a u odnosu na rujan prošle godine za 0,8 posto.

Gledano po kategorijama, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u posljednjih su mjesec dana porasle u Energiji za 2,3 posto, u Intermedijarnim proizvodima za 0,2 posto, a pale su u Trajnim proizvodima za široku potrošnju (jedan posto) i u Netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,2 posto.

U usporedbi s rujnom 2022. porasle su u Netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 5,2 posto, u Kapitalnim proizvodima za 0,4 posto, u Trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,2 posto, a pale su u Energiji (1,3 posto) i Intermedijarnim proizvodima (0,4 posto).

Na domaćem su tržištu na mjesečnoj razini cijene bile više u Energiji za 1,9 posto i Intermedijarnim proizvodima za 0,3 posto, a pale su u Netrajnim proizvodima za široku potrošnju (0,3 posto).

Na godišnjoj su razini porasle u Netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 5,5 posto, u Trajnim proizvodima za široku potrošnju za 2,2 posto, u Kapitalnim proizvodima za 0,6 posto te u Intermedijarnim proizvodima za 0,3 posto.

Pale su jedino u Energiji, i to za 1,1 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari