DZS: Rast zaliha gotovih industrijskih proizvoda

pixabay.com
Foto: Pixabay

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju svibnja ove godine u usporedbi sa zalihama na kraju travnja veće su za 5,9 posto, a u usporedbi sa zalihama na kraju svibnja lani za 6,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), prenosi Hina. Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni najviše su porasle zalihe energije, za 84,4 posto.

Zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju su porasle za 5,4 posto, kapitalnih proizvoda za 3,6 posto te intermedijarih proizvoda, za 0,1 posto. Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjene za 11,2 posto. Na godišnjoj su razini najviše porasle zalihe kapitalnih proizvoda, za 34,2 posto.

Zalihe intermedijarnih proizvoda su porasle za 12,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6 posto. Istodobno su zalihe energije smanjene za 21,6 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,8 posto. Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 6,4 posto, dok su u rudarstvu i vađenju smanjene za 4,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 199,2 posto te u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 102 posto. Istodobno su najviše pale zalihe u proizvodnji namještaja, za 27 posto te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 17,6 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe u rudarstvu i vađenju porasle za 0,1 posto, a u prerađivačkoj industriji za 6,6 posto. Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na kraju svibnja ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bilježi u proizvodnji strojeva i uređaja, za 48,9 posto, preradi drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja; proizvodnji proizvoda od slame i pletarskih materijala, za 34,9 posto, proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, za 28,6 posto itd.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 76,8 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda, za 30,1 posto, proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 28 posto, proizvodnji metala, za 24 posto itd, objavila je Hina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari