Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle u rujnu

Pixabay.com
Proizvodnja, ilustracija, Foto: Pixabay.com

U rujnu 2023. godine, u usporedbi s mjesecom prije, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su za 0,5 posto u eurozoni i za 0,6 posto u Europskoj uniji, prema podacima Eurostata, statističkog ureda EU. U kolovozu 2023. cijene su bile veće za 0,7 posto u eurozoni i za 0,5 posto u EU.

Statistički podaci su otkrili da su u rujnu 2023. u usporedbi s rujnom 2022. godine proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni bile niže za 12,4 posto, dok su u EU bile niže za 11,2 posto.

U energetskom sektoru eurozone u rujnu ove godine proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su za 2,2 posto u usporedbi s kolovozom, a ostale su stabilne za kapitalna dobra i trajna potrošna dobra. Istodobno su se smanjile za intermedijarne proizvode i netrajne proizvode široke potrošnje za 0,2 posto, dok su se cijene u ukupnoj industriji bez energije smanjile za 0,1 posto.

U EU su te cijene porasle za 2,1 posto u energetskom sektoru, a povećale su se i 0,1 posto za kapitalna dobra te su ostale stabilne kod trajnih proizvoda za široku potrošnju. Cijene su smanjene za 0,1 posto kod intermedijarnih proizvoda i za 0,2 posto kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Najveći mjesečni rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježen je u Luksemburgu i to 28,5 posto, nakon njega je Rumunjska s rastom od 2,6 posto i Bugarska s rastom od 2,1 posto.

Na prvom mjestu po najvećem mjesečnom padu cijena je Finska s 0,9 posto, nakon nje su Cipar i Poljska kod kojih je zabilježen pad od 0,3 posto i na kraju je Njemačka s padom od 0,2 posto.

Hrvatska je u rujnu 2023., u usporedbi s kolovozom, imala rast cijena od 0,5 posto, a u usporedbi s istim mjesecom 2022. imala je rast od 1,5 posto.

Prema godišnjoj usporedbi, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni u rujnu 2023. u odnosu na isti mjesec lani bile su niže za 31,3 posto u energetici i 4,8 posto za intermedijarne proizvode. Cijene su u pak porasle 3,9 posto za kapital robe, a za trajne proizvode za široku potrošnju porasle su 4,3 posto i za netrajne proizvode za široku potrošnju povećale su se za 5,5 posto. Cijene u ukupnoj industriji bez energetike porasle su za 0,5 posto.

U EU su, u rujnu 2023. u usporedbi s rujnom 2022. godine, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u energetskom sektoru pale za 28,5 posto, a cijene intermedijarnih proizvoda pale su za 4,7 posto. Prema Eurostatu, cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle su za 3,7 posto, kapitalnih proizvoda za 3,8 posto, a cijene za netrajna potrošna dobra porasle su za 5,4 posto. Cijene u ukupnoj industriji bez energije porasle su za 0,4 posto.

U Irskoj je zabilježen najveći godišnji pad proizvođačkih cijena i to 38,9 posto, nakon nje je Bugarska s padom od 32 posto i Italija s padom od 18,3 posto.

Najveći godišnji porast zabilježen je u Luksemburgu gdje su se cijene povećale za 23,8 posto, na drugom mjestu je Mađarska s rastom cijena od 7,1 posto i na kraju je Slovenija s rastom od 3,1 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari