Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda opet porasle

Pixabay.com
Ilustracija, novac Foto: Pixabay.com

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda veće za 0,7 posto u prošlom mjesecu. Na godišnjoj razini je to porast od 2,6 posto u odnosu na kolovoz 2022. godine.

Ovo je već 29. mjesec zaredom da proizvođačke cijene rastu na godišnjoj razini, a povećavaju se kontinuirano od ožujka 2021. godine. Prošle godine su u lipnju porasle za 24 posto. To je najviša stopa rasta koju je DZS zabilježio od 2011. godine.

Godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda kontinuirano je usporavala od srpnja 2022. godine sve do kolovoza 2023. U prvom mjesecu 2023. godine iznosila je 14 posto, u veljači je bila 12,7 posto, ožujku 9,3 posto, travnju 6,5 posto, svibnju 2,5 posto, lipnju 2,2 posto i u srpnju 1,9 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno su više za 2,5 posto u usporedbi s kolovozom prošle godine.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene su u kolovozu u odnosu na srpanj više za 0,8 posto, a u odnosu na kolovoz 2022. godine za četiri posto. Na inozemnom tržištu su u kolovozu u odnosu na srpanj više za 0,7 posto, a u odnosu na kolovoz prošle godine za 0,8 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da su na godišnjoj razini, na domaćem tržištu, najviše porasle proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,8 posto, u energiji za 4,7 posto i u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 4,4 posto. Ako gledamo na mjesečnu razinu, podaci pokazuju da su, u kolovozu prema srpnju, na domaćem tržištu porasle proizvođačke cijene u energiji za 2,2 posto, u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,3 posto i u kapitalnim proizvodima za 0,2 posto.

Proizvođačke cijene, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, su porasle u opskrbi električnom energijom, parom, klimatizaciji i opskrbi plinom, za 15,4 posto. U prerađivačkoj industriji su porasle za 1,6 posto i u opskrbi vodom za 0,6 posto, a pale su u rudarstvu i vađenju za 28,7 posto. Ovo su podaci koji su dobiveni na godišnjoj razini od kolovoza prošle godine do kolovoza ove godine.

Te cijene su na mjesečnoj razini porasle su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,3 posto. U rudarstvu i vađenju pale su za 20,7 posto. U prerađivačkoj industriji su porasle za 1,2 posto i u opskrbi vodom 0,7 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari