DZS: Potrošnja u Hrvatskoj u srpnju u porastu

pixabay.com
Porast potrošnje u Hrvatskoj, ilustracija Foto: Pixabay.com

Realni promet od trgovine na malo u srpnju 2023. godine porastao je i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, objavio je danas Državni zavod za statistiku Hrvatske. Na mjesečnoj razini porastao je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima, a pao neprehrambenim proizvodima.

U izvješću o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u srpnju porasla 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine ojačala 2,9 posto. Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjoj razini porasla četvrti mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 2,2 posto.

Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 0,5 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao je za 2,9 posto.

U usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,9 posto. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,0 procenta, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 1,2 procenta.

U prvih sedam mjeseci 2023. godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Porast prometa ostvarilo je devet trgovačkih struka, a u dvije trgovačke struke promet je pao. Najveći utjecaj imale su: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa (15,2 posto), Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, s porastom prometa (44,3 posto) te Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi (14 posto).

Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo, podaci su DZS-a, u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 10,4 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari