Šteta od nevremena u šumama na istoku Hrvatske procjenjuje se na oko 250 milijuna eura

pixabay.com
Nevrijeme, ilustracija Foto: Pixabay.com

U olujnom nevremenu koje je polovinom srpnja zahvatilo istočni dio Vukovarsko-srijemske županije stradalo je više od 2,5 milijuna prostornih metara najkvalitetnije šume, a gruba procjena štete iznosi oko 250 milijuna eura.

Stradao je najveći europski kompleks hrasta lužnjaka čiji je životni vijek do sječive zrelosti 140 godina. Ono što ćemo kroz obnovu mi sada zasaditi, radimo ne za nas nego za neke buduće naraštaje”, kazao je Hini voditelj Uprave šuma Vinkovci Krasnodar Sabljić.

Navodi kako je najveća tragedija u činjenici da će oko 70 posto stradale šume završiti za ogrijev, a riječ je o najkvalitetnijoj drvnoj masi.

“Štete na drveću su tolike da se osim za ogrjev to drvo ne može za ništa drugo iskoristiti. Kao vrhunsko drvo hrastovinu smo prodavali po 2.500 eura za prostorni metar, a sada ako za nju dobijemo i 50 eura”, kaže ogorčeno, dodajući kako Uprava šuma Vinkovci godišnje posjeće do pola milijuna prostornih metara šume, a u olujnom nevremenu, u vrlo kratkom vremenu, stradalo je pet puta više šume.

“Do sada smo radili na obilježavanju stabala za sječu, a od ponedjeljka krećemo i u sanaciju terena. Idejni plan nam je da do kraja godine raskrčimo oko 250.000, a u idućoj godini još dodatnih oko 700.000 prostornih metara ošteće šume. Već po tome vidi se koliki nas posao čeka s obzirom da je potrebno očistiti 2,5 milijuna prostornih metara stradale šume”, navodi Sabljić i dodaje da zbog veličine posla zapošljavaju 40 novih ljudi na radnom mjestu sjekača.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari