Slovenija traži 747 milijuna eura dodatnih kredita iz EU mehanizma za oporavak

Poplava u Medvodama, Foto: Hina/ STA

Slovenska vlada u četvrtak je odobrila okvirni popis područja za dodatno zaduživanje iz EU mehanizma za oporavak nakon koronakrize, pišu tamošnji mediji.

Slovenija, koja je u nacionalnom planu oporavka predviđala 545 milijuna eura kredita, zatražit će još 747 milijuna eura dodatnih kredita, što će zajedno iznositi 1,3 milijarde.

U prvoj polovici prošlog mjeseca, Vlada je usvojila izmjene plana oporavka i poslala ih Europskoj komisiji na odobrenje, no ubrzo nakon toga zemlju je pogodilo veliko nevrijeme koje je prouzročilo ogromne štete.

Zato je od Bruxellesa zatražila dopuštenje da sredstva namijenjena oporavku nakon koronakrize prenamijeni za sanaciju područja najpogođenijim poplavama i drugim štetama.

Ured za oporavak i otpornost, koji koordinira provedbu mehanizma oporavka u Sloveniji, već je ranije dobio nalog da najkasnije do 31. kolovoza Europskoj komisiji podnese zahtjev za odobrenje dodatnih zajmova.

Podsjetimo, odmah nakon razornih poplava, Europska unija je najavila kako će Sloveniji staviti na raspolaganje najmanje 400 milijuna eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari