Slovenija u prvom kvartalu zabilježila porast BDP-a

Freepik.com
Investiranje, Foto: Freepik.com

Bruto domaći proizvod (BDP) Slovenije u prvom je kvartalu ove godine na godišnjoj razini porastao za 0,7 posto.

Nakon godine i pol vanjska potražnja bila je veća od domaće potražnje, a konačna potrošnja nešto niža nego u zadnjem kvartalu 2022. Izvoz je porastao, a uvoz smanjen, objavio je Državni zavod za statistiku Slovenije, prenosi Seebiz.

Kako su izračunali statističari, domaća potrošnja u prva tri mjeseca ove godine bila je za 4,4 posto manja nego u istom razdoblju lani. Padu je najviše pridonijela potrošnja zaliha.

Dvije najvažnije komponente domaće potrošnje, potrošnja kućanstava i bruto investicije, pozitivno su utjecale na rast BDP-a. Potrošnja stanovništva porasla je za 2,1 posto, odnosno nešto manje nego u prethodnom tromjesečju, kada je bila veća za 2,6 posto.

Od siječnja do kraja ožujka izvoz je porastao za 1,9 posto, dok je uvoz smanjen za 3,8 posto. Bilanca je četvrto tromjesečje zaredom pozitivna u uslugama, a u robi prvi put u zadnje dvije godine. Doprinos vanjskotrgovinskog suficita rastu BDP-a najveći je u posljednjih deset godina s 5,1 postotnim bodom. Na stanje su povoljno djelovali i bolji uvjeti razmjene. Bile su pozitivne prvi put od posljednjeg kvartala 2020.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine dodana vrijednost porasla je za 1,1 posto, a na njezin rast najviše je utjecala građevinska aktivnost.

Čak i prema sezonski prilagođenim podacima, koji se koriste za usporedbe u EU, gospodarski rast Slovenije u prvom je tromjesečju na godišnjoj razini iznosio 0,7 posto, a na tromjesečnoj razini dosegao je 0,6 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari