Plenković: Za sanaciju štete od nevremena interventna pomoć od 20 milijuna eura

Hina
Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, Foto: Hina/D.Senčar/srpanj 2023.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je, u uvodu sjednice, da je veliko olujno nevrijeme pogodilo 13 županija i Grad Zagreb, te uzrokovalo velike štete na prometnicama, kućama, infrastrukturi, poljoprivrednim površinama.

“Vlada RH donijela je odluku o interventnoj, prvoj tranši od 20 milijuna eura za sanaciju, onim područjima koji su je od nas tražili u ovom trenutku. Naglašavam, ovo je prva tranša i Vlada RH će i dalje pomagati”, rekao je Plenković.

Potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved izvjestio je da je, prema preliminarnim podacima, u olujnom nevremenu oštećeno 20.000 obiteljskih kuća, brojne stambene zgrade, javni objekti kao što su škole, vrtići, te sakralni objekti. Najviše šteta je, prema prvim procjenama, u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

“Šteta se i dalje popisuje, teška oštećenja pretrpjelo je oko 20.000 obiteljskih kuća. Štete je pretrpjelo i 25 bolnica, 14 domova zdravlja, te četiri ambulante hitne medicinske pomoći. Štete na gospodarstvenim objektima, poljoprivrednim kulturama, stočarstvu, šumama su ogromne i još se detaljno popisuju i unose u Registar šteta. Na elektro-mreži prve procjene su da je šteta oko 21 milijun eura”, rekao je Medved.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da je u Gradu Zagrebu, što se tiče sektora obrazovanja, do sada evidentirano oštećenje na 51 osnovnoj školi, te 16 srednjih škola.

“Najveća šteta je, pak, u školi Ljudevita Gaja u Novoj Gradišci, koja je bila potpuno energetski obnovljena i sada je potpuno uništena. Prema sadašnjim procjenama, oko 130 škola ima evidentirana oštećenja, a ono što je dodatno kompleksno jeste da škole moramo osposobiti do početka školske godine. Izvjesno je i da će neke od škola morati raditi kroz smjene, što ćemo tek utvrditi”, rekao je Fuchs.

Pomoć od 20 milijuna eura, koju je danas odobrila Vlada RH, osigurana je iz proračunske rezerve a biće prvenstveno namijenjena za sananciju oštećenja na obiteljskim, stambenim objektima. Najveći dio sredstava, prema riječima ministra financija, oko sedam milijuna eura, bit će isplaćena Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Današnja sjednica Vlade RH je posljednja, prije ljetne pauze, te je naredna zakazana za 17. kolovoz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari