Štete od nevremena procjenjuju se na stotine milijuna eura

Pixabay.com
Polje kukuruze, ilustracija Foto: Pixabay.com

Prošlo je više od tjedan dana od velike, nezapamćene oluje koja je prošla Hrvatskom. Raščišćavanje terena i dalje traje, jer je od “Oluje stoljeća” regiju poharalo još nekoliko olujnih vjetrova, jakih pljuskova i grmljavinskih nevremena, pa i tuča, koja je u pojedinim pograničnim krajevima sa Slovenijom imala promjer i do 13 centimetara.

Stočari, voćari, svi poljoprivrednici su jedinstveni: štete su ogromne, ali o iznosima niko ne govori konkretno jer, kako kažu za naš portal – još nisu uspjeli ni pregledati sve, pošto je skoro svaki dan – nova vremenska neprilika.

U Slavoniji će sanacije od nevremena trajati još tjednima. I dalje je bez struje oko 500 domaćinstava. Hrvatska elektroprivreda na terenu skoro danonoćno, a prve štete procjenjuju na oko 20 milijuna eura, i to bez manjih kvarova na niskonaponskoj mreži. Saniraju se i krovišta na domaćinstvima. Ipak, na gospodarstvenim objektima sve je teže – krovišta još nisu sanirana, a veća gospodarstva, koja imaju ozbiljniju stočnu proizvodnju, bez struje teško opstaju.

To je za naš portal potvrdio i predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Damir Jagić.

“Šteta je ogromna, iznose još zbrajamo. Dosta su oštećeni manji gospodarstveni objekti. Nakon olujnog nevremena prošlog tjedna prije dva dana je bila strašna tuča u varaždinskom području. Konkretne podatke ćemo znati nakon što završimo sa popisivanjem štete koja se sad, praktično, gomila jedna na drugu”, kaže Jagić za Financije.hr.

pixabay.com
Olujno nevrijeme, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ističe i da je za uzgoj svinja, i uopće sve sektore koji se bave uzgojem i preradom mesa i mlijeka, rad bez struje, kao što je protekli tjedan u Slavoniji, izrazito kompleksan.

“Teško je održati ozbiljniju proizvodnju u ovim uvjetima. Ljudi iznalaze razna rješenja, agregate, ali veliku proizvodnju je skoro nemoguće sa agregatima održavati. Razmjere šteta su ogromne. Komuniciramo svaki dan sa našim ljudima u vukovarsko-srijemskoj, osječko-baranjskoj i virovitičko-podravskoj županiji, a evo, idemo i u varaždinsku jer je i tamo pričinjena nova šteta od tuče”, kaže predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske Damir Jagić.

Isto je za naš portal početkom tjedna rekao i Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

“Mi sad već znamo da su štete izuzetno velike, jer od ovog posla živimo. Precizne brojke, pak, ćemo moći reći u narednom periodu, s obzirom da su neka stabla iščupana, zauvijek uništena, a neka djelomično. Na nekim su plodovi oštećeni, znači neće ih biti ove sezone. Svakako će trebati napraviti procjenu i koliko će ih opstati do naredne sezone, s obzirom na oštećenja. Što se tiče infrastrukture, i ona je stradala i osiguravajuća društva su na terenu”, kazao je Markota početkom tjedna za Financije.hr.

Naglasio je i da su voćari uglavnom koristili police osiguranja, ali za zaštitu od mraza i tuče. Policu od olujnog vremena, koja je izuzetno skupa, vjeruje da najveći broj voćara nema, što će procese ponovnog pokretanja proizvodnih ciklusa dodatno otežati.

Još kompleksnije je u sektoru svinjogojstva kojeg, osim štete od olujnog nevremena, dodatno opterećuje i problem afričke svinjske kuge. Police osiguranja svinjogojci imaju tek djelimično i u određenim situacijama.

“Uglavnom su svinjogojci osiguravali životinje. Češće su osiguranjem pokriveni proizvođači koji su uzimali određene kredite, te je to bio jedan od uvjeta. Ali na same gospodarstvene objekte i infrastrukturu koja prati proizvodnju izuzetno rijetko. Police su skupe, i često naši proizvođači ne mogu isfinancirati sve. Nisu koristili police osiguranja za objekte, jer su ovakve oluje bile sporadične. Sad su stalne”, kaže Damir Jagić, ističući da se svinjogojci prioritetno i dalje bore sa problemima afričke svinjske kuge, uz svakodnevno nevrijeme.

I poljoprivrednici zbrajaju štete na kulturama. Samo u općini Štitar, u Vukovarsko – srijemskoj županiji, kako je novinarima rekao načelnik općine Stjepan Gašparović, štete na kukuruzu su oko 80 posto. Suncokret je u potpunosti uništen.

U kombinaciji sa svinjskom kugom, mnoga kućanstva koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom mogla bi ostati bez prihoda. Koliko će sve ovo utjecati i na nova poskupljenja, još uvijek je rano govoriti. Štete od nevremena preliminarno se procjenjuju na stotine milijuna eura. Do konačnih iznosa ipak ćemo morati sačekati određeno vrijeme, dok komisije, kako lokalne i regionalne, tako i državne, završe terenski dio posla. Stanje prirodne nepogode do sada je proglašeno u nekoliko županija: Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, te Bjelovarsko-biogradskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari