Prva Inina plinska bušotina u Egiptu puštena u proizvodnju

pixabay.com
Skladište plina, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ina je u Egiptu pustila u proizvodnju prvu plinsku bušotinu, nakon komercijalnog otkrića plina krajem 2022. godine na bloku East Damanhur u delti Nila, izvijestila je Ina u četvrtak.

Plinska bušotina u vrlo je kratkom roku spojena na proizvodnu infrastrukturu polja Disouq koje se nalazi u blizini i puštena u proizvodnju 26. rujna 2023. godine, nakon čega je bila u probnom radu, prenosi Hina.

To je prva Inina plinska bušotina u Egiptu. Do sada je ondje imala samo naftne bušotine.

Ina je, kao se navodi, ušla u koncesiju East Damanhur 2021. godine kao 20-postotni partner s operatorom Wintershall Dea i partnerom Cheiron Energy, te su ove godine završile istražne aktivnosti.

“Egipat je Inino ključno inozemno tržište kada je riječ o istraživanju i proizvodnji nafte i plina, na kojem smo već dugo prisutni. Zato smo posebno ponosni na ovaj projekt, jer je to prvi put da u Egiptu proizvodimo plin”, rekla je predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay.

Ina provodi aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu od 1989. godine, pri čemu je usredotočena uglavnom na područje Zapadne pustinje i delte Nila, gdje provodi aktivnosti na četiri proizvodne koncesije – North Bahariya, Ras Qattara, West Abu Gharadig i East Damanhur te na istražnoj koncesiji East Bir El Nus također u Zapadnoj pustinji.

U Ini kažu da su proteklih godina povećali ulaganja u Egiptu, s 53,8 milijuna eura od 2020. godine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari