HSUP: Plina dovoljno, skladišta puna

pixabay.com
Plin, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Plina će i ove plinske sezone biti dovoljno, cijene će odlukom Vlade RH ponovno biti prihvatljive, a hrvatska i europska skladišta su puna, rečeno je na skupštini Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) i Danu plina. 

Predsjednik HSUP-a Dalibor Pudić rekao je da su skladišta plina zapunjena u Hrvatskoj do 97 posto, a slično je i u cijeloj Europi. 

“Skladišta su ispunila uvjete koje je nametnula Europska komisija od najmanje 90 posto zapunjenosti”, rekao je Pudić.

Cijene plina su međutim i dalje volatilne na međunarodnom tržištu, ali ne kao lani budući da su izgrađeni dodatni kapaciteti LNG terminala unutar EU-a, a kapaciteti se i dalje šire”, dodao je Pudić.  

Ističe da su cijene plina globalno značajno niže nego prošle godine. Ne očekuje da bi mogle rasti iznad aktualnih, prenosi Hina, osim ako se ne zakomplicira situacija na globalnim žarištima.

Za Hrvatsku kaže da je u opskrbi plinom u jednoj od najboljih situacija u Europi, budući da ima LNG terminal i dobar transportni sustav, kao i domaću proizvodnju plina koja pokriva trećinu domaće potrošnje.

Podsjetio je da su cijene plina za građane odlukom Vlade RH zagarantirane do 1. travnja iduće godine, pa građani neće osjetiti promjenu cijene u odnosu na lani.

„Povećanjem krčkog LNG terminala kapacitet povećava na 6,1 milijardu kubika, kao i da se gradi novo skladište plina Grubišno polje što će dati dodatnu sigurnost. Nadalje, i Ina povećava domaću proizvodnju, a sve zajedno utjecat će na cijene i sigurnost opskrbe“, rekao je Pudić. 

Direktor tvrtke LNG Hrvatska Ivan Fugaš naglasio je da LNG terminal na Krku radi punim kapacitetom i prema planu i nema nikakvih poteškoća s radom.

Naglasio je i da se dosta odmaklo s planovima proširenja kapaciteta tog terminala, te da bi za mjesec dana mogla biti gotova sva projekta dokumentacija za ugradnju novog modula. Sa samom proizvodnjom modula krenuti će se krajem godine kako bi sve bilo spremno za sezonu 2025./26. Modul bi se, kazao je, mogao ugraditi u ljeto 2025. Trenutna vrijednost investicije je oko 40 milijuna eura.

Laslo Farkaš Višontai iz tvrtke Podzemno skladište plina istaknuo je da je podzemno skladište u Grubišnom polju praktički u funkciji, odnosno da od srpnja radi u probnoj eksploataciji, a skladište je sada pred tehničkim pregledom.

Vezano uz probleme s plinom u zadnje dvije godine, direktor HEP Trgovine Marko Blaževič istaknuo je da smo u tom razdoblju i Hrvatska i Europa naučili važnostpolitičkog zajedništva, koordiniranog djelovanja, diversifikacije pravaca, energetskog miksa i tranzicije ka obnovljivim izvorima energije.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari