Austrijski OMV i norveški Equinor potpisali petogodišnji ugovor o opskrbi plinom

pixabay.com
Skladište plina, ilustracija Foto: Pixabay.com

Austrijska naftna i plinska tvrtka OMV objavila je u srijedu da je s norveškom energetskom grupom Equinor potpisala petogodišnji ugovor o opskrbi plinom. Od početka plinske zimske sezone u listopadu Equinor će OMV-u isporučiti ​​12 teravat sati prirodnog plina godišnje, povrh već ugovorenih količina, objavile su dvije tvrtke, prenosi Hina.

Plin će se dopremati ​​u njemačko virtualno čvorište za trgovanje THE (Trading Hub Europe) za OMV-ov europski portfelj, po cijeni koju će definirati “tržišni uvjeti”, dodali su OMV i Equinor.

“Ugovorenim dodatnim isporukama OMV nastavlja strategiju proširenja (izvora nabave) plina”, istaknuli su.

Napominju i da već kupuju plin iz vlastitih proizvodnih izvora u Norveškoj i Austriji, putem dugoročnih pošiljki ukapljenog prirodnog plina na terminalu Dutch Gate i platforme EU-a za zajedničku nabavu plina.

OMV nabavlja plin i od ruskog Gazproma, prema dugoročnom ugovoru koji istječe 2040. godine.

“Primijetili smo pojačani interes za sklapanje bilateralnih ugovora kod kupaca koji norveški plin smatraju ‘motorom’ energetske sigurnosti i energetske tranzicije”, rekao je Helge Haugane, Equinorov viši potpredsjednik za plin i energiju.

Norveška je postala najveći pojedinačni dobavljač plina u Europi, pretekavši Rusiju čije su isporuke smanjene od početka rata u Ukrajini i oštećenja plinovoda Sjeverni tok.

Austrija nema izlaz na more i još uvijek uvozi oko 66 posto prirodnog plina iz Rusije, plinovodima, prema vladinim podacima. U posljednje vrijeme pokušavaju se ‘priključiti’ i na nove pravce nabave.

Lani je godišnja potrošnja plina u Austriji pala za sedam posto, na 85 teravat sati, navodi Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari