S LNG terminala otpremljeno više od šest milijardi kubičnih metara prirodnog plina

pixabay.com
Skladište plina, ilustracija Foto: Pixabay.com

Od početka komercijalnog rada terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) u Omišlju uplinjeno je više od 9,7 milijuna kubičnih metara ukapljenog prirodnog plina, te je u hrvatski transportni sustav otpremljeno više od šest milijardi kubičnih metara prirodnog plina.

Prema podacima koje je objavila tvrtka LNG Hrvatska, u tekućoj plinskoj godini već je prekrcano 30 transportnih brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina, a danas i sutra očekuje se prekrcaj posljednjeg tereta namijenjenog tom terminalu u ovoj plinskoj godini, prenosi Hina.

U istom razdoblju u transportni sustav Hrvatske otpremljeno je više od 2,5 milijarde kubičnih metara prirodnog plina, što predstavlja više od 71 posto svih količina prirodnog plina koje ulaze u transportni sustav Hrvatske.

To potvrđuje važnost terminala za tržište prirodnog plina u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, ističu iz LNG Hrvatske.

Plinska godina je razdoblje koje počinje u 6:00 sati 1. listopada tekuće godine i traje do 6:00 sati 1. listopada iduće godine, osim ako nije drugačije određeno propisima Europske unije.

Komercijalni rad LNG terminala u Omišlju počeo je u siječnju 2021. godine, uplovljavanjem prvog LNG tankera sa 143.000 kubičnih metara ukapljenog prirodnog plina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari